Puutarha-Blogi

Vankien viljelemää hyvää

Osoite: Kotiniementie 67, Vilppula
Omistus: Kuuluu Vilppulan avovankilaan
Avoinna: Vuoden ympäri
Tuotanto: Myydään 90-prosenttisesti puutarhalla tuotettuja kasveja
Päätuotteet: Vuodenaikojen mukaan tarjonta vaihtelee: sesonkikukkia (kesä, pääsiäinen ja joulu), kukka-asetelmia, hautalaitteita, avomaavihanneksia, kasvihuonetomaatteja, yrttiruukkuja…
Oheistuotteet:  Myydään muun muassa vankilan asukkaiden kutomia mattoja.

www.vankilanpuutarha.fi

Viime kesänä ajoin Vilppulan vankilan ohi ja päätin käväistä sen puutarhassa ostoksilla. Olin kuullut, että puutarhan kirsikkatomaatit ovat tosi hyvä.

Kun olin kulkenut kauniiden rakennusten ympäröimän vankila-alueen läpi ja päässyt puutarhamyymälän tiskille, näin edessäni pitkän rivin huolella pussitettuja tomaatteja. Jouduin kuitenkin lähtemään tyhjin käsin, koska kaikki pussit olivat varattuja. Sain kuulla, että ostokset täytyy tilata puhelimitse etukäteen. Kaikki menee mikä tulee. Päivän sadosta ei riitä satunnaisille ohikulkijoille.

Ajattelin, että tänne täytyy tulla toisenkin kerran – tomaattiaikaan tai joskus muulloin. Puutarha on avoinna ympäri vuoden.

Puutarhan töitä johtaa hortonomi Mika Junikka. Vangit saavat häneltä ja toiselta ohjaajalta hyvää ohjausta alalle.

Uudella käynnillä lokakuun lopussa puutarhalla valmistauduttiin jo joulusesonkiin. Suuressa kasvihuoneessa joulutähdet olivat jo isoja, mutta lehtien värittyminen oli vasta alkamassa. Ritarinkukkien sipulit odottelivat laatikoissa istutusta kasvatusastioihin. Myös syksyn satoa oli mukavasti tarjolla. Sain mukaani hyviä kelta- ja punasipuleita. Myös värikkäät kurpitsat komeilivat kutsuvina myyntipöydällä.

Tomaattihuoneessa suurin osa kasvustosta oli jo antanut satonsa. En jäänyt silti ilman näitäkään herkkuja, sillä yksi rivi tuotti vielä viimeisiään ennen talven tuotantotaukoa. Ihmeen hyviä ja terveitä olivat vankilan puutarhan tomaatit vielä myöhään syksylläkin!

Kaikkein eniten vaikutuin vankilan puutarhan ”päätuotteesta” eli vankien kuntouttamisesta puutarhan työntekijöinä. Yksi vanki muisteli minulle ihastuksissaan viimevuotista joulukukkien loistetta.

Se pitää nähdä!

 

Vilppulan vankilan rakennukset ovat nekin näkemisen arvoisia.

 


  Lepaan näyttely – HUH, MIKÄ MÄÄRÄ KONEITA!

  ”Lepaan näyttelyllä on vahva maine. Se on hieno asia, ja siitä kannattaisi pitää kiinni.”
  Mikä? Vuosittain järjestettävä näyttely, joka kokoaa yhteen puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ihmiset
  Milloin? Joka vuosi elokuussa, tänä vuonna 17. – 19.8.2017
  Missä? Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön kartanomaisemat, os. Lepaantie 129, Hattula
  Järjestäjät? Kauppapuutarhaliitto ry, Hämeen ammattikorkeakoulu/Hämeen ammatti-instituutti ja Lepaan Oppilaskunta ry
  
  lepaa.fi

  Olin käynyt Lepaan näyttelyssä edellisen kerran noin 15 vuotta sitten. Mieleeni oli jäänyt kaunis kartanomiljöö ja paljon kaikenlaista kiinnostavaa katsottavaa ja koettavaa.

  Viimeksi olin yksin. Nyt sain mukaani hauskaa seuraa: yhteistyökumppanini Empiros Oy:n toimitusjohtaja Heidi Keso halusi vaihtaa korkkarit sandaaleihin ja nähdä, minkälainen Lepaan jokasyksyinen tapahtuma oikein on.

  Heidi oli ensimmäistä kertaa puutarha-alan messuilla. Oli mielenkiintoista kuulla, minkälaisena tapahtuma hänelle näyttäytyi. Varsinkin kun hän johtaa asiantuntijayritystä, joka tukee ja ohjaa yrityksiä kohti parempaa menestystä.

  Heidi Keso pääsi kokeilemaan, kuinka hymy irtoaa Jonseredin ruohonleikkurin ratissa.

  ”Tämä on painottunut enemmän koneisiin, kuin ajattelin”, Heidi sanoi, kun kävelimme keskikäytävää takaisin pääportille ja siitä ulos autolle. Niinpä! Kuvittelin itsekin, että koneiden, laitteiden ja kaiken muun välinen suhde olisi ollut enemmän kallellaan siihen muuhun.

  Tuli vähän sellainen olo, että tämä paikka ei taida olla ihan meitä varten. Jos olisimme vaikkapa golfkentän hoitajia tai taimistoviljelijöitä olisimme varmaankin aivan eri mieltä. Tai edes erilaisista koneista ja laitteista kiinnostunutta ihmistyyppiä. Tai jos ei muuta, niin ainakin omakotiasujia.

  Olen kiertänyt loppukesän ajan Pirkanmaan puutarhoissa. Puutarhurina ja viestintäalan ammattilaisena olen ajatellut monta kertaa, miten upea ala meillä on ja miten paljon enemmän sitä voisi hyödyntää harrastajien ja muidenkin iloksi.

  Kun on oman purkkinsa sisällä, ei voi nähdä, miltä purkki näyttää ulkoapäin. Suomen suuri kotipuutarhurien joukko arvostaa alaan kuuluvaa kotikutoisuuden tuntua. Siitä ei saa luopua! Mutta se ei tarkoita sitä, ettei ajan hyödyllisissä muutoksissa olisi tarpeen olla mukana.

  Blogaajat esittelevät Lepaan näyttelyssä, miten kasvit voidaan tuoda uudella ja hauskalla tavalla esille myyntiä varten. Taina Mansikkatilan mailla -blogista oli tehnyt tämän kokonaisuuden. Ja hyvin oli tehnytkin!

  ”Lepaan näyttelyllä on vahva maine. Se on hieno asia, ja siitä kannattaisi pitää kiinni. Uudistamisen tarvetta olisi varmasti,” Heidi arveli – ja minä nyökkäilin.

  Mutta hei, ei meillä tylsää ollut, ei missään tapauksessa. Meillä oli oikein mukava iltapäivä Lepaalla. Kiitos näyttelyn järjestäjien! Ja kiitos Heidi!


   Ali-Marttilan puutarha – KUNNIA KOTIMAISELLE KUKKAKAUNOTTARELLE!

    

   Ostan mieluummin yhden tai pari komeaa, tuoretta suomalaista kukkaan, kuin nipun halpoja, jotka on kuljetettu pohjoiseurooppalaiseen markettiin päiväntasaajalta saakka.   
   Osoite: Tiihalantie 51, Kangasala
   Omistus: Marttiloiden sukua kahdessa polvessa, tj. Heikki Marttila
   Tuotteet: Leikkoruusut
   Oma tuotanto: Kaikki
   Erityistä:  Suomen suurin ruusuntuottaja, Kotimaisten kasvisten paras kukkaviljelmä -titteli v. 2009
   Muuta:  Ohessa Ali-Marttilan kokous- ja juhlatilat, joita voi vuokrata vaikkapa häidenviettopaikaksi

   Suomalaisen leikkoruusun kysyntä on romahtanut reilun kymmenen vuoden aikana, kun Keniasta tuodut kukkakaunottaret ovat vallanneet markkinoita. Parhaimpina aikoina leikkoruusuja kasvatettiin Suomessa 40 hehtaarin alueella. Nyt ala on kutistunut kolmeen hehtaariin. Siitä suurimman yksittäisen osan vie Ali-Marttilan puutarha, joka sijaitsee Honkasen puutarhan naapurissa Kangasalla. Kyllä, Pirkanmaalla on Suomen suurin ruusuviljelmä!

   Minä pääsin tutustuman Ali-Marttilan komeisiin kukkaviljelmiin elokuun alkupäivinä. Olen käynyt ennenkin (toisella) ruusutarhalla, tehnyt ruusujen hoitotöitäkin ja kerännyt satoa. Mutta silti paljon uutta tietoa tarttui matkaan. Sain kuulla, että suomalaiset leikkoruusut kasvatetaan yleensä Hollannista tulevista pistokkaista. Yksi ruusu tuottaa satoa keskimäärin viisi vuotta. Sitten sen juuristo vanhenee ja kasvusto täytyy uusia. Ruusunviljelijän täytyy huolehtia siitä, että kaikki ei ikäänny yhtä aikaa, jotta tuotantoa on koko ajan.

   Ruusut kerätään kuusi kertaa viikossa aamuisin.

   Ruusujen kasvattaminen vaatii paljon tietoa ja taitoa. Ali-Marttilassa kasvaa yhtaikaa 20 – 30 erilaista lajiketta. Kukan värin ja koon lisäksi muun muassa piikikkyydessä, tuoksussa, kasvutavassa ja nupustamisen tarpeessa on eroja. (Nupustaminen on vähän sama asia kuin tomaatin varkaiden poistaminen!)

   Ali-Marttilan tilaa pitää kaksi veljestä ja yksi poika kummaltakin. Tämä on perheyritys jos mikä. Tila on ollut suvun omistuksessa yli 300 vuotta. Edeltävät sukupolvet ovat viljelleet muun muassa tupakkaa, tomaattia ja kurkkua. Ensimmäinen ruusuhuone rakennettiin 40 vuotta sitten.

   Matti Marttila on tyytyväinen siihen, että kasvusto voi hyvin. Ruusut ovat hyvin herkkiä erilaisille taudeille ja tuholaisille.

   Juttelin Matti Marttila kanssa, joka on yksi perheyrityksen pyörittäjänelikosta. Sen jälkeen tein päätöksen: Kun ostan seuraavan kerran leikkoruusuja, kysäisen vielä varalta, että ne on varmasti kasvatettu Suomessa. Markettien ruusuja en laita ostoskärryyni ollenkaan. Ostan mieluummin yhden tai pari komeaa, tuoretta suomalaista kukkaan, kuin nipun halpoja, jotka on kuljetettu pohjoiseurooppalaiseen markettiin päiväntasaajalta saakka.

    


    Heikkisen puutarha – kurkku on syksyn ykkönen

    Ensi vuonna täytyy tällätä Heikkisen puutarhalla käynti päivään, jolloin vietetään terassin avajaisia.
    Osoite: Ansaritie 10, Kangasala
    Omistus: Jukka Heikkinen
    Tuotteet: Kesäkukkia, monivuotisten pihakasvien taimia,   kasvihuonevihanneksia, avomaavihanneksia, vihannesten taimia, mansikoita, vadelmia
    Erityistä: Samalla reissulla voi käydä kahdessa paikassa, sillä naapurissa on toinen puutarha
    Oma tuotanto: Melkein kaikki monivuotisten taimet hankitaan muualta. Kaikki muu omaa tuotantoa.
    
    www.heikkisenpuutarha.fi

     

    Kun auton navigaattori on ohjannut Kangasalan Ansaritielle, tulee viimeisellä mahdollisella hetkellä epävarmuus, minne päin pitäisi jatkaa. Hämmennys johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että vierekkäin on kaksi puutarhaa, jotka molemmat myyvät kevätkesän sesongin aikaan omia kesäkukkiaan. Minä olin menossa Heikkisen puutarhalle, koska nettitietojen perusteella en muusta tiennyt.

    Kun Tommiskan puutarha sulkee sesongin päätteeksi ovensa, jatkaa Heikkisen puutarha toimintaansa syksyn puolelle. Heikkisen kasvihuoneissa tuottavat satoa vielä ainakin kurkut, tomaatit, paprikat ja kasvihuonemansikat. Avomaaltakin saadaan  monenlaisia herkkuja: perunoita, kesäkurpitsoja, marjoja jne.

    Kun kävin paikalla elokuun alussa, pyörähdin myös kasvihuoneessa, jossa työntekijä hoiti tomaatteja. Hän kurkotteli kasvuston yläosiin nousemalla seisomaan kiikkerän muovilaatikon päälle. Huh, näytti vähän vaaralliselta! Tomaatit näyttivät voivan hyvin, samoin paikan ylpeys eli kurkut. Niitä saa, muuten, myös Tampereen torilta ja kauppahallista.

    Pirkko Remes myy Heikkisen puutarhan tuotteita tilan kaupasta.

    Päivän sato oli jo kerätty. Ainakin osa siitä oli myytävänä puutarhan omassa kaupassa.

    Harmittaa etten tullut maistaneeksi kasvihuonemansikkaa, joka kasvoi samassa huoneessa vihannesten kanssa. Se kuulemma tuottaa satoa alkukesästä lähtien, ja maku on metsämansikkainen.

    Vihanneksia sen sijaan maistoin. Ja hyvää oli!

    Ensi vuonna täytyy tällätä Heikkisen puutarhalla käynti päivään, jolloin vietetään terassin avajaisia. Silloin saa jätskiä ja mansikoita.

    Charlotte-mansikka tuottaa kasvihuoneessa satoa keväästä syksyyn.


     Honkasen puutarha – iso mutta paikallinen

     Sateen läpi erotin ovensuussa upeita jättidaalioita.
     Osoite:  Kolme myymälää: Tiihalantie 21, Kangasala; Harjuntausta 7, Tampereen Lielahti; Martinpojankatu 4 A, Tampereen Turtola. Kukkien kasvatushuoneet sijaitsevat ensimmäisessä osoitteessa Kangasalla.
     Omistus: Kolme osakasta: toimitusjohtaja Olli Lähdekorpi, Satu Honkanen ja Tiina Honkanen
     Tuotteet: Laaja valikoima kukkia ja taimia monipuolisine oheistuotteineen. Myös leikkokukkia ja sidontaa.
     Erityistä: Tampereen alueen laajin suurketjujen ulkopuolinen puutarhamyymäläyritys
     Oma tuotanto: Kaikki myynnissä olevat kesäkukat. Kasvatetaan myös muun muassa amarylliksiä jouluksi ja pääsiäissesongin sipulikukkia.

      

     Lielahden ja Turtolan citymarketeissa pitkään käyneet muistavat, että ensin liikkeiden kyljissä oli Puutarha-Matteja, sitten niistä tuli yhtäkkiä Honkasen puutarhoja.  Näinhän se tosiaankin meni. Kun Puutarha-Matin omistajapariskunta jäi eläkkeelle, se myi liikkeensä Honkasen puutarhalle reilu kymmenen vuotta sitten.

     Honkasen puutarha on nykyään iso tekijä Tampereen alueen puutarhakaupassa. Myymälöitä on kolme. Markettien yhteydessä kukkii ja kukoistaa kaksi liikettä. Mutta sitten on vielä se kolmas, se alkuperäinen, jota Honkasen suku on pyörittänyt jo 60 vuotta!

     Kun Tiina ja Satu Honkasen isä perusti sen aikanaan, kasvihuoneissa kasvoi lähinnä kurkkua ja tomaattia. Nyt siellä tuotetaan sesongin mukaisia kukkia, joita myydään kaikissa kolmessa liikkeessä. Monivuotisiakin kasveja saa myymälöistä hyvin. Ne tuodaan Honkasen myyntipaikoille hyvin suurelta osin suomalaisilta kasvattajilta. Ja leikkokukkiakin on tarjolla, myös markettien käytävillä.

     Leikkokukista tehdyt kimput säilyvät parhaiten viileässä.

     Vaikkapa Lielahden liikekeskustassa voi valita, mistä ostaa kesäkukat tai monivuotisten kasvien taimet. Tarjolla on monenlaisia ostospaikkoja.

     Muun muassa suuren kansainvälisen ketjun olemassaolo tekee alueella paikallisten yritysten elämän tukalaksi. Kun hinnoilla on vaikea kilpailla, kannattaa panostaa johonkin muuhun. Ainakin itse arvostan sitä, että saan paikallisissa olossa kasvatettuja tuotteita.

     Honkasen puutarhan isäntä Olli Lähdekorpi.

     Kävin tutustumassa Honkasen puutarhaan ja sen mukavanoloiseen toimitusjohtajaan varmasti koko kesän harmaimpana päivänä Kangasalan kasvitarhalla. Vettä satoi elokuun alun kunniaksi koko päivän tauotta.

     Yritin juosta autosta sisälle kastumatta. Sateen läpi erotin ovensuussa upeita jättidaalioita. Suosikkini oli tumman punaviinin värinen lajike.

     Sai yhden mukaani.

     Mitäpä sateisesta kesästä! Edessä on varmasti kaunis syksy minun parvekkeellani!


      Marittan Kasvitarha – tosi hyvää ja vietävän kaunista!

      Nimi: Marittan Kasvitarha
      Osoite: Yltävänperäntie 125, Jäminkipohja
      Emännät: Maritta Pöysti ja Leena Saari
      Tuotteet: Kesäkukkia, yrttien ja vihanneksia taimia, avomaa- ja kasvihuonevihanneksia, omenoita. Kaikki kasvatetaan itse.
      Muu tuotanto: Tuoreita munia omasta kanalasta (elimet liikkuvat vapaasti)
      Erityistä:  Viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita
      
      www.marittankasvitarha.fi

      Olen surkea suunnistaja. Marittan Kasvitarhallekin suhasin muutaman mutkan kautta. Kun palasin takaisin, huomasin, että reitti on helppo. Vika ei siis ollut hankalassa sijainnissa, vaan minun kyvyssäni valita oikea tie ja sille oikea suunta.

      Kun tulin perille, ymmärsin heti, että tänne tulo olisi ollut isommankin vaivan arvoinen.  Tien vieressä oleva kesäkukkahuone oli tyhjentynyt jo juhannuksen jälkeen, mutta avomaalla ja suurissa kasvihuoneissa oli heinäkuun lopulla elämä kiivaimmillaan. Avomaavihannesten kasvua myyntikuntoon odoteltiin vielä, mutta kasvihuoneissa oli kerätty satoa jo pitkään.

      Kasvihuoneissa kasvustot näyttivät terveiltä. Nappasin ohikulkiessani pari kirsikkatomaattia suuhuni. Minulle valkeni, mihin perustuu Marittan kasvitarhan tomaattien erityinen maine. Nehän ovat kieltämättä ihan ihmeellisen hyviä!

      Vasta kotona saatoin todeta samaa kasvitarhalla kasvaneista paprikoista, munakoisoista ja kesäkurpitsoista. Syksymmällä täytyy ehdottomasti käydä testaamassa avomaavihannekset – ja ensi keväänä paikan kesäkukat.

      Kasvitarhaa pitävät Maritta ja Leena ovat pikkuserkuksia ja naapureita. Vaikuttaa siltä, että he ovat kasvaneet kivojen ihmisten suvussa, jossa kasveja viljellään leivän vuoksi, mutta ei leipiintyneesti.

      Salaattien kohdalla kysäisen, mitä kummaa punertavaa puskee maasta.

      ”Se on niitä mun hömpötyksiäni, tällä kertaa punaista kiinankaalia. Aina pitää kokeilla jotain uutta”, Maritta sanoo.

      Marittan velikin on innokas viljelijä. Hän asuu Englannissa ja lähettelee sieltä mielenkiintoisia siemeniä.

      Marittan 200 kanalla kukkoineen on mukavasti tilaa liikkua ulkona.

      Ja vielä yksi tärkeä asia:
      Kun menet ostamaan Marittalta, soita ensin. Saat tietää, mitä on tarjolla ja emännät osaavat varautua tuloosi ja pakata tuotteesi valmiiksi. Äläkä unohda Marittan munia. Ne ovat aina tuoreita.

       


       Kukkapaikka – puutarha- ja kukkabisnestä laulun voimalla

       Mielestäni Kukkapaikka ansaitsisi olla Ihan Erityinen.
       
       Osoite: Teollisuustie 2, Ruovesi
       Isäntä: Olli-Pekka Tuomi
       Tuotteet: Kesäkukkia, yrttejä ja vihannesten taimia, monivuotisten kasvien taimia
       Oheistuotteet: Kotipuutarhurin tarvikkeita, multaa, lannoitteita jne. Leikkokukkia ja sidontaa.
       Muuta: Puutarha- ja kukkamyymälöiden lisäksi tankkauksen kylmäasema ja kahvila-ravintola
       Tuotanto: Kesäkukat tuotetaan itse. Monivuotiset kasvit tulevat Viherringin kautta osin suomalaisilta sopimusviljelijöiltä, osin ulkomailta.
       
       www.kukkapaikka.fi
       
       

       Ei mene arvaus varmaankaan kovin pahasti pieleen, jos sanon, että kun Ruoveden Kukkapaikan isännällä Olli-Pekka Tuomella on ollut hyvä myyntipäivä, kotona laulu raikaa. Se raikaa nimittäin aina, olipa päivä ollut melkein minkälainen hyvänsä. Mies on taitava laulaja ja harrastaa lajia intohimoisesti. Siitä on todisteena muun muassa erinomainen menestys erilaisissa laulukilpailuissa. Yrityksen nettisivuillakin voi törmätä Laulavaan Puutarhuriin.

       Kukkapaikassa voi kuulla isännän tenoria lähinnä vain silloin, kun mies moppaa kahvilan lattioita ja olettaa, ettei muita ole paikalla. Levyjä saa aina.

       Kaikki ne jotka ovat kulkeneet kantatietä 66 Ruoveden ohi enemmän kuin kerran, ovat varmasti huomanneet ostospaikan, jossa on mahdollisuus täyttää takakontti hyvälaatuisilla pihatuotteilla ja käydä samalla nappaamassa jotain vatsan ja tankin täytteeksi.

       Minusta on ollut kiva viihdyttää itseäni kiertelemällä kevätkesäisin varsinkin Kukkapaikan kasvihuoneissa, jotka ovat täynnä paikalla tuotettuja kesäkukkia ja komeita amppeleita. Sieltä ovat tarttuneet jo monena vuonna mukaani mökkikukat (myös yrttejä ja vihannesten taimia), sillä olen yksi niistä monista, joiden kesäpaikkareitin varrella Kukkapaikka on. Ja hyvä niin!

       Loppukesän neilikkaloistoa.

       Kukkapaikassa täytyy hetkittäin muistutella itseään siitä, että on kymmenien kilometrien päässä tamperelaisista puutarhaketjujen myymälöistä. Se on pikkuisen harmi. Mielestäni Kukkapaikka ansaitsisi olla Ihan Erityinen.


        Haikalan puutarha - puutarhaharrastajan paratiisi

         

        ”Meissä on keräilijän vikaa, emme tee massaa.”
        Osoite: Typyntie 35, Lempäälä
        Isäntäpari: Elisa ja Klaus Haikala
        Tuotteet: Monivuotiset kasvit
        Oheistuotteet: Ei ole
        Oma tuotanto: Laajasti omaa tuotantoa. Hedelmäpuita suomalaisilta tuottajilta, havuja lähinnä Tanskasta
        Erityistä: Vanhoja, kestäviä kantoja
        
        http://www.haikalanpuutarha.com
        Huom! Tutustu myös Elisan ylläpitämään blogiin! 

        ”Saimme vastikään kerättyä kultatyräkin siemenet talteen. Se on tarkkaa työtä. Pitää olla oikeaan aikaan liikkeellä, sillä siemenet lentävät nopeasti pois, jos niitä ei kerätä”, Elisa ja Klaus Haikala kertovat heti sen jälkeen, kun ovat toivottaneet minut tervetulleeksi puutarhaansa.

        Nimenomaan tätä on Haikalan puutarha. Omistajien syvää ja huolellista paneutumista harrastukseensa, joka lumoaa jokaisen asiakkaan, jolla on vähänkin puutarhurin vikaa.

        Isäntäväelle puutarhan pitäminen on tosiaankin harrastus. Elisa ja Klaus ostivat tilan 30 vuotta sitten. Molemmat ovat koulutukseltaan taloustieteilijöitä ja alansa opetustehtävissä. Loma ja vapaa-aika ovat heille sitä, että saa olla puutarhalla.

        Kaikkeen tähän on Haikalan suvulla pitkät perinteet monen sukupolven ajalta. Tämän puutarhankin perusti aikanaan Klausin isä, joka päivätyönään toimi Tampereen yliopiston tilastotieteen professorina.

        Myös Haikalan rakennuksissa näkyvät pitkät perinteet.

        Akateemisuus ja mullantuoksuisuus elävät Haikalassa mutkattomassa rinnakkaiselossa. Keskiössä ovat kasvit.

        ”Emme ole laskeneet lajien määrää, koska meillä on jatkuva viljelykierto. Meissä on keräilijän vikaa, emme tee massaa”, isäntäväki kertoo.

        Tila on erikoistunut vanhoihin kasvikantoihin. Sellaistakin on tapahtunut, että eläkkeelle jäänyt puutarhuri on halunnut turvata oman kantansa säilymisen ja tuonut sen tänne.

        Taimistolle voi mennä kuljeskelemaan omassa rauhassa, mutta kyselläkin saa. Jos vaikkapa perennapelloilta löytää jonkin mieleisensä kasvin, voi ottaa lapion käteen ja kaivaa kasvin maasta talon tarjoamaan muovikassiin. Siitä sen saa siirrettyä omalle maalle nopeasti ja hyväkuntoisena.

        Perennat nostetaan asiakkaalle suoraan pelloista.

        Joka kesä Haikalat ottavat kesäkuussa nuoria kyläläisiä kesätöihin. Voi heitä onnekkaita, sanon minä!


         Mäkelän kauppapuutarha – kesäkukat loistavat heinäkuussakin

         Täällä ei harrastella!
         
         Osoite: Heikkiläntie 13, Lempäälä
         Omistaja: Klaus Mäkelä
         Tuotteet: Kesäkukkia, yrttien ja vihannesten taimia, joulukukkia
         Oheistuotteet: Lähinnä multaa ja kastelulannoitetta
         Oma tuotanto: Kaikki kasvit ovat omaa tuotantoa
         
         http://makelanpuutarha.fi

         Kevään ja alkukesän myyntisesongin jälkeen monet kesäkukkapuutarhat alkavat näyttää rähjäisiltä tai ovat jopa kokonaan sulkeneet ovensa. Puutarhoissa panostetaan vain kiivaimpaan myyntiaikaan.

         Lempäälässä on kolme kukkapuutarhaa lähekkäin. Jos haluat sesongin jälkeen viedä vaikkapa mökkituomisiksi näyttävän amppelin, kannattanee valita Mäkelän kauppapuutarha. Kävin siellä heinäkuun puolivälissä. Valikoima oli laaja, amppelit komeita ja selvästikin hyvässä hoidossa, vaikka sesonkiaika oli ohi.

         Mäkelän puutarhan kesäkukista kärsii ottaa lähikuvia heinäkuussakin. Kasvit voivat ovat edelleen hyvässä myyntikunnossa.

         Innostuin ostamaan myös paprikan taimen. Taimi oli kasvanut suureksi taimikasvatusastiassa, mutta näytti edelleen terveeltä ja hyvinvoivalta. Hedelmät olivat jo kookkaita. Istutin paprikan parvekkeelleni odottelemaan lämpöä ja aurinkoa.

         Kun kysyn omistajalta, miksi Mäkelässä tuotteet ovat näin hyväkuntoisia, hän näyttää hölmistyneeltä ja kysyy, miksi eivät olisi. Omaisuudestaan täytyy pitää huolta. Vaikka asiakkaita on heinäkuussa paljon vähemmän kuin kiireisimpänä aikana, niitä kuitenkin on. Sen saatoin todeta itsekin. Ja käyhän kauppa muualtakin, kuin puutarhan kassalta.

         Klaus Mäkelä on kasvanut puutarhuriksi. Hän sai opin alalle tekemällä töitä isänsä tilalla. Sitten kutsui maailma. Mies vaihtoi alaa 25 vuodeksi – ja palasi takaisin. Mäkelän puutarhassa on nyt luovuttu avomaaviljelystä ja keskitytty pelkästään kasvihuonetuotantoon.

         Mäkelässä ollaan selvästikin menossa eteenpäin. Isännän insinööritaidot ja –asenne näkyvät kaikessa. Täällä ei harrastella! Täällä harjoitetaan puutarha-alan liiketoimintaa, joka perustuu laadukkaaseen valikoimaan ja hyvään palveluun. Kesäkauden jälkeen keskitytään joulukukkien kasvattamiseen.


          Pinsiön taimisto – Täällä on kaikkea!

          ”Havupuut ovat kauppiaan lempilapsia. Ja totta vieköön, komeitahan ne ovatkin!”
          Osoite: Pentinmaantie 25, Hämeenkyrö
          Kauppias: Sami Pihkoluoma (valittu v. 2010 Pirkanmaan Vuoden Nuoreksi Maaseutuyrittäjäksi ja v. 2012 Hämeenkyrön Vuoden Yrittäjäksi)
          Tuotteet: Erittäin monipuolisesti kaikkea pihaan: monivuotisia kasveja, kesäkukkia, kiviä, altaita, työkaluja ja tarvikkeita, torjunta-aineita, lannoitteita, ruukkuja, multaa, katteita, patsaita…
          Lisäksi: Muun muassa näyttelypuutarha, kahvila ja viihdykettä lapsille
          Ykköstuote: Monipuolinen kokonaispaketti!
          
          http://www.pinsiontaimisto.fi
          
          

          Jos olisin vastikään rakentanut omakotitalon, jonka piha pitäisi laittaa kuntoon, minulla olisi vähän aikaa ja innostusta kierrellä erilaisissa kasvimyymälöissä, kivikaupoissa jne. eikä rahakaan olisi ongelma, suuntaisin Pinsiön Taimistolle Hämeenkyröön. Sieltä saa kaikkea mahdollista yhdellä käynnillä.

          Ajoittaisin käyntini niin, etten olisi paikalla kevään kauneimpana päivänä. Silloin taimiston myymälässä ovat kaikki muutkin puutarhahankintojen tekijät. Myyjät ehtivät palvella paremmin pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella.

          Itse hankkisin ainakin havupuut Pinsiöstä. Ne on kasvatettu lähes täysin taimiston omalla maalla. Ne ovat kauppiaan lempilapsia. Ja totta vieköön, komeitahan ne ovatkin!

          Pinsiön isäntä Sami Pihkoluoma panostaa monipuoliseen valikoimaan. Tämä patsaskin on ehkä jo löytänyt uuden kodin joltain pirkanmaalaiselta pihalta.

          Markettien puutarhaosastoihin verrattuna Pinsiön Taimiston valikoimat ovat aivan toista luokkaa ja laatu hyvää muulloinkin kuin kevätkesän sesonkiaikaan, jolloin kauppa käy kiivaimmin.

          ”Meillä ei myydä huonolaatuista tavaraa alennusmyynnillä. Sellainen heitetään kompostiin”, kauppias Sami Pihkoluoma kertoo.

          Hän toivoo, että mahdollisimman moni asiakas aloittaa kierroksensa näyttelypuutarhasta, josta saa alkukimmokkeen ostosten tekoon. Siellä kaikki ei ole täydellistä, mutta eipä se sitä ole missään muuallakaan, missä eletään ”Suuren Herran” armoilla taivasalla.

          Kesäkukat tulevat taimistolle lähitarhoilta. Perennat ja hedelmäpuut tulevat nekin suomalaisilta sopimusviljelijöiltä. Taimiston omaa tuotantoa ovat suurin osa pensaista, puolet lehtipuista ja melkein kaikki havupuut.

          Sami Pihkoluoma on syystäkin ylpeä yrityksestään. Sen koko ja näkyvyys Pirkanmaan puutarha-alan yritysten joukossa on kieltämättä vaikuttava.


           Vastaa

           Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *