Ali-Marttilan puutarha – KUNNIA KOTIMAISELLE KUKKAKAUNOTTARELLE!

 

Ostan mieluummin yhden tai pari komeaa, tuoretta suomalaista kukkaan, kuin nipun halpoja, jotka on kuljetettu pohjoiseurooppalaiseen markettiin päiväntasaajalta saakka.   
Osoite: Tiihalantie 51, Kangasala
Omistus: Marttiloiden sukua kahdessa polvessa, tj. Heikki Marttila
Tuotteet: Leikkoruusut
Oma tuotanto: Kaikki
Erityistä:  Suomen suurin ruusuntuottaja, Kotimaisten kasvisten paras kukkaviljelmä -titteli v. 2009
Muuta:  Ohessa Ali-Marttilan kokous- ja juhlatilat, joita voi vuokrata vaikkapa häidenviettopaikaksi

Suomalaisen leikkoruusun kysyntä on romahtanut reilun kymmenen vuoden aikana, kun Keniasta tuodut kukkakaunottaret ovat vallanneet markkinoita. Parhaimpina aikoina leikkoruusuja kasvatettiin Suomessa 40 hehtaarin alueella. Nyt ala on kutistunut kolmeen hehtaariin. Siitä suurimman yksittäisen osan vie Ali-Marttilan puutarha, joka sijaitsee Honkasen puutarhan naapurissa Kangasalla. Kyllä, Pirkanmaalla on Suomen suurin ruusuviljelmä!

Minä pääsin tutustuman Ali-Marttilan komeisiin kukkaviljelmiin elokuun alkupäivinä. Olen käynyt ennenkin (toisella) ruusutarhalla, tehnyt ruusujen hoitotöitäkin ja kerännyt satoa. Mutta silti paljon uutta tietoa tarttui matkaan. Sain kuulla, että suomalaiset leikkoruusut kasvatetaan yleensä Hollannista tulevista pistokkaista. Yksi ruusu tuottaa satoa keskimäärin viisi vuotta. Sitten sen juuristo vanhenee ja kasvusto täytyy uusia. Ruusunviljelijän täytyy huolehtia siitä, että kaikki ei ikäänny yhtä aikaa, jotta tuotantoa on koko ajan.

Ruusut kerätään kuusi kertaa viikossa aamuisin.

Ruusujen kasvattaminen vaatii paljon tietoa ja taitoa. Ali-Marttilassa kasvaa yhtaikaa 20 – 30 erilaista lajiketta. Kukan värin ja koon lisäksi muun muassa piikikkyydessä, tuoksussa, kasvutavassa ja nupustamisen tarpeessa on eroja. (Nupustaminen on vähän sama asia kuin tomaatin varkaiden poistaminen!)

Ali-Marttilan tilaa pitää kaksi veljestä ja yksi poika kummaltakin. Tämä on perheyritys jos mikä. Tila on ollut suvun omistuksessa yli 300 vuotta. Edeltävät sukupolvet ovat viljelleet muun muassa tupakkaa, tomaattia ja kurkkua. Ensimmäinen ruusuhuone rakennettiin 40 vuotta sitten.

Matti Marttila on tyytyväinen siihen, että kasvusto voi hyvin. Ruusut ovat hyvin herkkiä erilaisille taudeille ja tuholaisille.

Juttelin Matti Marttila kanssa, joka on yksi perheyrityksen pyörittäjänelikosta. Sen jälkeen tein päätöksen: Kun ostan seuraavan kerran leikkoruusuja, kysäisen vielä varalta, että ne on varmasti kasvatettu Suomessa. Markettien ruusuja en laita ostoskärryyni ollenkaan. Ostan mieluummin yhden tai pari komeaa, tuoretta suomalaista kukkaan, kuin nipun halpoja, jotka on kuljetettu pohjoiseurooppalaiseen markettiin päiväntasaajalta saakka.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *