Haikalan puutarha – puutarhaharrastajan paratiisi

 

”Meissä on keräilijän vikaa, emme tee massaa.”
Osoite: Typyntie 35, Lempäälä
Isäntäpari: Elisa ja Klaus Haikala
Tuotteet: Monivuotiset kasvit
Oheistuotteet: Ei ole
Oma tuotanto: Laajasti omaa tuotantoa. Hedelmäpuita suomalaisilta tuottajilta, havuja lähinnä Tanskasta
Erityistä: Vanhoja, kestäviä kantoja

http://www.haikalanpuutarha.com
Huom! Tutustu myös Elisan ylläpitämään blogiin! 

”Saimme vastikään kerättyä kultatyräkin siemenet talteen. Se on tarkkaa työtä. Pitää olla oikeaan aikaan liikkeellä, sillä siemenet lentävät nopeasti pois, jos niitä ei kerätä”, Elisa ja Klaus Haikala kertovat heti sen jälkeen, kun ovat toivottaneet minut tervetulleeksi puutarhaansa.

Nimenomaan tätä on Haikalan puutarha. Omistajien syvää ja huolellista paneutumista harrastukseensa, joka lumoaa jokaisen asiakkaan, jolla on vähänkin puutarhurin vikaa.

Isäntäväelle puutarhan pitäminen on tosiaankin harrastus. Elisa ja Klaus ostivat tilan 30 vuotta sitten. Molemmat ovat koulutukseltaan taloustieteilijöitä ja alansa opetustehtävissä. Loma ja vapaa-aika ovat heille sitä, että saa olla puutarhalla.

Kaikkeen tähän on Haikalan suvulla pitkät perinteet monen sukupolven ajalta. Tämän puutarhankin perusti aikanaan Klausin isä, joka päivätyönään toimi Tampereen yliopiston tilastotieteen professorina.

Myös Haikalan rakennuksissa näkyvät pitkät perinteet.

Akateemisuus ja mullantuoksuisuus elävät Haikalassa mutkattomassa rinnakkaiselossa. Keskiössä ovat kasvit.

”Emme ole laskeneet lajien määrää, koska meillä on jatkuva viljelykierto. Meissä on keräilijän vikaa, emme tee massaa”, isäntäväki kertoo.

Tila on erikoistunut vanhoihin kasvikantoihin. Sellaistakin on tapahtunut, että eläkkeelle jäänyt puutarhuri on halunnut turvata oman kantansa säilymisen ja tuonut sen tänne.

Taimistolle voi mennä kuljeskelemaan omassa rauhassa, mutta kyselläkin saa. Jos vaikkapa perennapelloilta löytää jonkin mieleisensä kasvin, voi ottaa lapion käteen ja kaivaa kasvin maasta talon tarjoamaan muovikassiin. Siitä sen saa siirrettyä omalle maalle nopeasti ja hyväkuntoisena.

Perennat nostetaan asiakkaalle suoraan pelloista.

Joka kesä Haikalat ottavat kesäkuussa nuoria kyläläisiä kesätöihin. Voi heitä onnekkaita, sanon minä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *