Lammin Puutarhamulta – TÄSTÄ KASVIT TYKKÄÄ!

Noutopisteen osoite: Puutarhatie 71, Lempäälä
Isäntäpari: Outi ja Jarno Lammi
Päätuote: Puutarhamulta (luomu)
Muita tuotteita: Erikoismultia, kiviaineksia omalta ottopaikalta sekä männynkuorikatetta
Erityistä: Tuotteita voi käydä hakemassa itse tai tilata paikalle toimitettuna
Avoinna: Tilaukset arkisin klo 8 – 16 p. 0400 510 890
luomumulta.fi

Hyvä, ravinteikas ja takuulla tasalaatuinen multa on kaiken kasvun perusedellytys! Kuinka monta kertaa olenkaan kohdannut tilanteen, jossa ihmiset ihmettelevät, miksi naapurissa nurmikko voi hyvin, mutta meillä kituutellaan vuodesta toiseen. Usein syyksi paljastuu kasvualusta. Multaa on hankittu liian vähän, ja sekin on saattanut olla huonolaatuista. Perusasiassa säästäminen on tullut tosi kalliksi!

Kompostin laidalla luonnonkukilla ei ole puutetta ravinteista.

Kun opiskelin puutarhuriksi 2000-luvun alussa, sattui aika monta kertaa korviini maininta Lammin puutarhamullan erinomaisista ominaisuuksista. Kehut tulivat niin luotettavilta tahoilta, että uskalsin luottaa niihin. Olen siitä asti suositellut Lammin puutarhamultaa asiakkailleni.

Kun nyt lopulta pääsin itse käymään paikalla, olen entistäkin vakuuttuneempi siitä, että näin pitää tehdä jatkossakin.

Ajoin viime viikolla Lempäälän Puutarhatielle, jossa minut otti vastaan uuden sukupolven mukava ja innostunut yrittäjäpariskunta. He ovat hankkineet oppinsa edelliseltä sukupolvelta ja jatkavat nyt työtä iloisessa eteenpäin menemisen hengessä.

Outi ja Jarno tykkäävät tehdä työtä hyvän mullan puolesta.

Lammin suvun multatietoudella on pitkät perinteet.  Puutarhureita on ollut 1930-luvulta lähtien. Ensimmäiset 50 vuotta tilalla kasvatettiin muun muassa leikkokukkia itsetehdyssä kasvualustassa. 1980-luvun puolivälissä syntyi päätös keskittyä mullantuotantoon. Siitä oli valmiina vuosikymmenien kokemuksen tuomaa tietotaitoa.

Lannan aktiivikompostointivaihe kestää noin puolitoista kuukautta. Sen aikana komposti aumataan kerran viikossa. Jälkikompostointi kestää tämän jälkeen vielä vuoden verran.

Vaikka sukupolvi on tilalla vaihtunut, on Lammin Puutarhamullan ykköstuote pysynyt samana, ja sitä tehdään edelleen samalla 30 vuotta vanhalla reseptillä. Kun hevosen- ja lehmänlanta on kompostoitunut reilun vuoden päivät, se sekoitetaan turpeen, hiekan ja kalkin kanssa.  Seulonnan tuloksena syntyy tasalaatuista puutarhamultaa, joka täyttäisi varmasti viralliset luomukriteerit, jos sellaisia olisi mullalle olemassa. Lammin mullassa kasvavat myös ruokapöydän terveelliset herkut puhtaasti!

Tässä jakoon yksi reissun opetuksista: Jos on ensi vuonna mullan tarvetta, ei kannata odottaa toukokuuhun.  Sitä voi hankkia vielä tänäkin vuonna lumien tuloon saakka. Keväälläkin on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Kun tilaa kuorman silloin, kun maa on vielä roudassa, saa lastin siisteimmin ja helpoimmin kohteeseen. Kun multa on valmiina, pääsee heti töihin, kun maa on muokattavissa.

Oli hienoa päästä näkemään ja kuulemaan, miten hyvä multa syntyy. Vilpitön kiitos siitä Lammin Outille, Jarnolle ja Merjalle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *