NEKO – Pienessä on suuren voimat

Yritys: NEKO
Osoite: Kiiliäinen 12, Hämeenlinna
Omistus: Naapurien perheyritys
Tuotteet: Ammattiviljelyyn tarkoitettujen tuotteiden lisäksi pääasiassa puutarhaharrastajan lannoitteita ja kasvinhoitoaineita, myös mm. puutarhakoneita
Myynti: Tehtaalta tai NEKOn tuotteita myyvistä kukkakaupoista, puutarhamyymälöistä ja marketeista
neko.fi

”Kumpaa kannattaisi ostaa, Biolanin vai Kekkilän lannoitetta?” Tämän kysymyksen kuulen joka kesä monta kertaa. En ole osannut antaa tyhjentävää vastausta. Olen sanonut, että molemmat yritykset ovat markkinoilla suuria tekijöitä. Molempien tuotteet ovat varmasti ihan hyviä.

Nyt vähän harmittaa! Vieressä olisi ollut vielä kolmannenkin lannoitevalmistajan pakkauksia. En kiinnittänyt niihin huomiota, koska pakkaukset näyttivät äkkisilmäyksellä niin samanlaisilta kuin muutkin. Olisin voinut sanoa pähkäilijälle, että kokeilepa NEKOn tuotteita.

NEKO on pienempi kuin isot kilpailijansa, mutta senkin tuotteilla on pitkät perinteet ja hyvän laadun maine. Valikoima on laaja. Vanhinta nestemäistä kasviravinnetta on tehty jo vuosikymmeniä. Jos se ei olisi hyvää, se olisi jo moneen kertaan ehtinyt hävitä markkinoilta.

Nekon lannoitteita on tehty pitkään.

Lannoitteet ja hoitoaineet syntyvät Hämeenlinnan liepeillä tehtaassa, jossa isoimmat erät sekoitetaan 15 000 litran kattilassa pihalle rakennetussa pömpelissä. Vaikka tuotteiden markkinat yltävät ulkomaille asti, tekemisessä on mukavaa kotikutoisuutta.

Kaiken tämän tiedän, koska kutsuin itseni kylään katsomaan, missä ja miten NEKOn tuotteita tehdään. Kohtasin ystävällisen yrittäjäperheen, jolla puutarha-ala on niin vahvasti verissä ja hyppysissä, että vaikkei lannoiteyritystä olisikaan, kasvien kanssa kuluisi paljon aikaa joka tapauksessa. Kun on puutarha-alan koulutusta ja intoa kokeilla oman yrityksen tuotteita omilla viljelyksillä, tietää, mitä tekee.

NEKO-miehet Aimo ja Simo Naapuri ylpeänä esittelevät.

Toimitusjohtaja Aimo Naapurin isä osti kemian tuotteita valmistavan yrityksen 1950-luvulla. Vuosikymmenien aikana NEKOn tuotannossa on ollut vaikka mitä tanssilattian liukasteista autovahoihin. Vähitellen muu on tippunut pois ja jäljelle ovat jääneet vain kasvien hoitoon ja ravitsemiseen liittyvät tuotteet. Hyvä niin, kannattaa tehdä yhtä asiaa – kunnolla ja paneutuneesta.

NEKO-reissu sai aikaan muutoksia. Olen nyt luvannut huonekasveilleni, että ensi talvena ne saavat säännöllisesti NEKOn merileväuutetta. (Kaikki orkideat ovat kukoistaneet jo pitkään yrityksen orkidealannoitteella.)  

Pari viikkoa sitten huonekasvini pääsivät vilvoittavaan kevätsuihkuun. Samalla lisäsin multaa, jaoin muutamia kasveja ja laitoin jokaisen ruukun pintaan annoksen NEKOn Matokakkaa. Toukokuussa annan samaa maanparannuskompostia ainakin mökin raparperikasvustolle, joka on näyttänyt viime vuosina väsähtäneeltä.  

Sillä niinhän sen on, että ilman terveellistä ruokaa ja hyvää hoivaa alkaa itse kukin nuupahtaa – kasvitkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *