Pölkinvuoren kasvimaailma – Tämä on Elämys!

Osoite: Ikaalantie 105, 31700 Urjala as.
Isäntä: Veli-Pekka Weckman
Avoinna: Joka päivä klo 9 – 21
Tuotteet/Palvelut: kasvimaatuotteet, kukkien sipulit, taimet, luonto- ja retkeilyelämys
Erityistä: Istutusalueita seuraava luontopolku ja kota, rakenteilla kahvila.

www.polkinvuori.com
Krookusten jälkeen alkavat kukkia tulppaanit ja narsissit. Se tapahtuu ihan pian.

Kunnioitan hirveästi ihmisiä, jotka uskaltavat heittäytyä täysillä tekemään asioita, joita rakastavat. Varsinkin jos kyseessä ovat kasvit, jotka itsellänikin ovat vallanneet sydämestä ykköspaikan.

”Taivas, mikä paratiisi”, huokailin itsekseni eilen, kun hyppäsin Urjalan Pölkinvuoressa vietetyn parituntisen jälkeen takaisin autonrattiin. Olin pyörryksissä. Olin tavannut kertakaikkisen intohimoisen kasvinharrastajan Veli-Pekka Weckmanin ja kaiken sen kauniin ja kiehtovan, minkä eteen hän on tehnyt viime vuodet valtavan määrän töitä.

Pölkinvuoren sympaattinen isäntä.

”Tähän on kylvetty valkosipulia, palsternakkaa ja porkkanaa….. tästä lähtee erilaisia polkuja: syysleimupolku, marskinliljapolku…..ja nyt tullaan 2000 vuotta vanhalle muinaispellolle, johon ei kosketa ollenkaan, siinä kasvaa vanhoja niittykasveja….. ja tästä alkaa alppiruusupuisto, jonka taimet olen itse kasvattanut siemenestä… ”

Kävelimme V-P:n kanssa yhdessä kilometrin mittaisen kierroksen, jonka aikana näin upeaan luonnontilaiseen ympäristöön tehtyjä istutuksia, jotka odottelevat lämmintä päivää puhjetakseen kesäkauteen. Kyse ei ole ihan pienestä jutusta, sillä V-P:n mukaan istutuksia on alueella ainakin 60 000!

Pölkinvuoressa kannattaa katsoa, mihin jalallaan astuu.

Karpalot odottavat istutusta lammen rantakosteikkoon. Toistaiseksi lammessa kasvaa vasta yksi japanilainen lumme, mutta lisää on tulossa.

”Aloitan päiväni aamuyöllä, jolloin kierrän kaikki istutusalueet läpi. Välillä istahdan kannonnokkaan suunnittelemaan seuraavia töitä”, isäntä kertoo.

”Minulla on yli 50 vuoden viljelykokemus. Talvisin luen paljon. Haluan oppia koko ajan lisää.”

V-P Weckman on oman sukunsa maalla ja kulkenut samoja polkuja lapsesta saakka.

”Asuin välillä viisi vuotta Helsingin Kalliossa. Asunnossa ei ollut edes parveketta. Se ei ollut ihan mun elämääni. Oli aika huonosti viljelytilaa.”

”Muutama vuosi sitten aloin tosissani viljellä vihanneksia itselleni, mutta satoa tuli yli oman tarpeen. Naapurit saivat siitä osansa, seuraavana vuonna jo vähän laajempikin porukka. Sitten karkasi mopo käsistä.”

Pölkinvuoren etelärinteellä menestyvät ykkösvyöhykkeen kasvit. Täytyy käydä parin kuukauden päästä tsekkaamassa, miltä rinne näyttää kesän väreissä.

Viime vuonna kävijöitä kasvimaailmassa oli 5 000, nyt isäntä toivoo määrän tuplaantuvan. En ihmettele, jos niin tapahtuu.

Jos mopo karkaa käsistä näin, sitä ei voi kuin ihailla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *