PUUTARHAVIERAISSA

puutarhurinmaja.fi/ puutarhablogit

NEKO – Pienessä on suuren voimat

Yritys: NEKO
Osoite: Kiiliäinen 12, Hämeenlinna
Omistus: Naapurien perheyritys
Tuotteet: Ammattiviljelyyn tarkoitettujen tuotteiden lisäksi pääasiassa puutarhaharrastajan lannoitteita ja kasvinhoitoaineita, myös mm. puutarhakoneita
Myynti: Tehtaalta tai NEKOn tuotteita myyvistä kukkakaupoista, puutarhamyymälöistä ja marketeista
neko.fi

”Kumpaa kannattaisi ostaa, Biolanin vai Kekkilän lannoitetta?” Tämän kysymyksen kuulen joka kesä monta kertaa. En ole osannut antaa tyhjentävää vastausta. Olen sanonut, että molemmat yritykset ovat markkinoilla suuria tekijöitä. Molempien tuotteet ovat varmasti ihan hyviä.

Nyt vähän harmittaa! Vieressä olisi ollut vielä kolmannenkin lannoitevalmistajan pakkauksia. En kiinnittänyt niihin huomiota, koska pakkaukset näyttivät äkkisilmäyksellä niin samanlaisilta kuin muutkin. Olisin voinut sanoa pähkäilijälle, että kokeilepa NEKOn tuotteita.

NEKO on pienempi kuin isot kilpailijansa, mutta senkin tuotteilla on pitkät perinteet ja hyvän laadun maine. Valikoima on laaja. Vanhinta nestemäistä kasviravinnetta on tehty jo vuosikymmeniä. Jos se ei olisi hyvää, se olisi jo moneen kertaan ehtinyt hävitä markkinoilta.

Nekon lannoitteita on tehty pitkään.

Lannoitteet ja hoitoaineet syntyvät Hämeenlinnan liepeillä tehtaassa, jossa isoimmat erät sekoitetaan 15 000 litran kattilassa pihalle rakennetussa pömpelissä. Vaikka tuotteiden markkinat yltävät ulkomaille asti, tekemisessä on mukavaa kotikutoisuutta.

Kaiken tämän tiedän, koska kutsuin itseni kylään katsomaan, missä ja miten NEKOn tuotteita tehdään. Kohtasin ystävällisen yrittäjäperheen, jolla puutarha-ala on niin vahvasti verissä ja hyppysissä, että vaikkei lannoiteyritystä olisikaan, kasvien kanssa kuluisi paljon aikaa joka tapauksessa. Kun on puutarha-alan koulutusta ja intoa kokeilla oman yrityksen tuotteita omilla viljelyksillä, tietää, mitä tekee.

NEKO-miehet Aimo ja Simo Naapuri ylpeänä esittelevät.

Toimitusjohtaja Aimo Naapurin isä osti kemian tuotteita valmistavan yrityksen 1950-luvulla. Vuosikymmenien aikana NEKOn tuotannossa on ollut vaikka mitä tanssilattian liukasteista autovahoihin. Vähitellen muu on tippunut pois ja jäljelle ovat jääneet vain kasvien hoitoon ja ravitsemiseen liittyvät tuotteet. Hyvä niin, kannattaa tehdä yhtä asiaa – kunnolla ja paneutuneesta.

NEKO-reissu sai aikaan muutoksia. Olen nyt luvannut huonekasveilleni, että ensi talvena ne saavat säännöllisesti NEKOn merileväuutetta. (Kaikki orkideat ovat kukoistaneet jo pitkään yrityksen orkidealannoitteella.)  

Pari viikkoa sitten huonekasvini pääsivät vilvoittavaan kevätsuihkuun. Samalla lisäsin multaa, jaoin muutamia kasveja ja laitoin jokaisen ruukun pintaan annoksen NEKOn Matokakkaa. Toukokuussa annan samaa maanparannuskompostia ainakin mökin raparperikasvustolle, joka on näyttänyt viime vuosina väsähtäneeltä.  

Sillä niinhän sen on, että ilman terveellistä ruokaa ja hyvää hoivaa alkaa itse kukin nuupahtaa – kasvitkin.


  Kivapiha - PATSAAN ÄÄRELLÄ SOLISEE

  Yrittäjä: Tj. Pekka Tanttu
  Tuotteet: Laaja valikoima kaikkea mahdollista piharakentajan tarpeisiin
  Erikoista: Tuskin Suomesta löytyy vastaavaa määrää erilaisia pihapatsaita ja vesiaiheita. Myös sisällä on näyttelytila.
  Avoinna: Talvikaudellakin näyttelytila ja myymälä ovat auki tarpeen mukaan.

  Viime syksyn viimeinen puutarhareissuni suuntautui Hyvinkäälle ja Mäntsälään. Oli lokakuu. Vettä tuli taivaan täydeltä. Kun pääsin Mäntsälän Kivapihan parkkipaikalle, katselin sateessa kylpeviä patsaita sekä ruskalehtien kuorruttamia kivetyksiä. Mietin, että täällä pihalla olisi kauniina kesäpäivänä voinut viettää paljonkin aikaa. Olisi ollut vaikka mitä mielenkiintoista tutkittavaa.

  Tällä kertaa piti nopeasti napata muutama kuva ja painua sisälle sateelta suojaan. Sielläkin oli vastassa vettä, mutta se ei tullut niskaan, vaan solisi mukavasti näyttelytilaan rakennetuissa vesiaiheissa. Ja patsaita, niitä oli todella paljon: ihmisfiguureja, eläimiä, tonttuja…..  Jos on haaveillut jostain erityisestä pihakoristeesta, ensi kesän lomamatka kannattaa suunnitella niin, että matkalla pääsee poikkeamaan Kivapihalla.

  Tuotteita on maa-aineksista suihkulähteisiin, palveluita pihan suunnittelutöistä käytännön rakentamiseen ja kiinteistöhuoltoon. Hyvä niin, sillä yritys työllistää muutaman ihmisen talvellakin ja tarjoaa myös yhteistyökumppaneille mukavasti työtä.

  Rakennus- ja huoltotöissä Kivapiha on tekemisensä alkujuurilla. Siitä kaikki on 1990-luvulla lähtenyt liikkeelle.

  Toimitusjohtaja Pekka Tanttu kertoo miettineensä aikanaan, että tarjouksia olisi paljon helpompi laskea, jos kaikki piharakennustuotteet saisi samasta paikasta.

  ”Kun ei sellaista paikkaa ollut, se piti perustaa itse,” toimitusjohtaja naureskelee.

  Ja tässä sitä nyt ollaan. Kun asiakas haluaa vesiaiheen pihaansa, hän saa myös asiantuntevaa neuvoa, miten se tehdään. Ja verkkokaupastakin saa, jos tietää varmasti mitä haluaa, eikä viitsi lähteä paikan päälle hypistelemään.

  Nyt kahlataan lumessa mutta kevään vihreys odottelee jo kinosten alla. Nyt on aikaa valmistautua uuteen kauteen niin paljon kuin mahdollista. Nyt on uusien suunnitelmien ja hyvien ideoiden aika.  


   Pihailo - NIMIKIN SEN JO KERTOO

   Yrittäjä: Puutarhuri Lea Rauta
   Tuotteet: Pihojen suunnittelu- ja hoitotyöt, puutarhaohjaus ja kurssien pitäminen
   Toiminta-alue: Hyvinkää ja sen ympäristö laajalla säteellä
   Erityistä: Lea kehottaa soittamaan, jos on jokin asia mietityttää. Tarpeet selviävät asiantuntijan kanssa puhumalla.  
   https://www.pihailo.fi

   Minulla on kummallisen palava halu auttaa puutarha-alan yrityksiä kohentamaan viestintäänsä. Tutkin koko ajan sitä, miten yrityksiä ja koko alaa voisi viedä eteenpäin. Tapoja on monia, ja ne ovat pääosin hyvin yksinkertaisia. Mutta niihin pitäisi tarttua. Niidenkin puutarhojen, jolla on pitkät perinteet ja ”Hommat on aina tehty näin ja tällä on pärjätty”.

   Rohkeutta pitäisi löytyä – jo ihan alan itsensäkin vuoksi. Siksi että se on niin suunnattoman hieno ja erityinen!

   Olen nähnyt monta,  monta kertaa sen, kuinka suuri asia voi olla vaikkapa tietotyötä tekevälle siirtolapuutarhan omistajalle päästä keväällä ensimmäisen kerran upottamaan sormet multaan. Tai jollekin toiselle antaa homma ammattilaisen hoidettavaksi ja päästä nauttimaan kesän kukoistuksesta ilman että omat sormet sotkeutuvat.

   Siemen multaan – päälle vettä, ravinteita, valoa ja kärsivällistä odotusta. Seuraukset ovat aina yhtä suurta ihmettä!

   Pihatöiden vastapainona Lea tekee muun muassa pihasuunnitelmia.

   Viime viikolla halusin tehdä jotain oman mieleni nostattamiseksi. Olin huomannut, että Hyvinkäällä toimii yhden naisen Pihailo, jossa on sekä puutarha-alan ammattitaitoa että kykyä olla läsnä asiakkaille (=parasta mahdollista markkinointiviestintää). Huomasin yrityksen, koska se on aktiivisesti esillä digitaalisissa kanavissa ja erottuu muista. Kaikista viesteistä huokuu vilpitön innostus ja rakkaus alaan sekä halu kuunnella asiakasta.

   En ajanut turhaan Hyvinkäälle asti. Sain Pihailon Leasta maailman parasta aamukahviseuraa! En meinannut pystyä olemaan hiljaa, kun Lea puhui siitä, mitä hän kokee asiakkaittensa tarvitsevansa: hyvää oloa, stressittömyyttä ja puutarha-asioiden tuomaa iloa.

   Just näin!

   Ennen puutarhuriopintoja Lea ehti tehdä pitkän uran sosiaalialalla. Kädentaito-ohjaajana hän havahtui huomaamaan, miten hyvää puutarha ja kasvit ihmiselle tekevät. ”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito” ei ole kantautunut Kiinasta tänne saakka ihan turhaan!

   Lean omasta pihasta näkyy, että ennen ryhtymistään ammattilaiseksi hän on ollut innokas puutarhaharrastaja itsekin. Syksyisenä sadepäivänäkin piha hehkuu värikkäänä. Nurmikolla hääräilee Pertti. Se on ruohonleikkuurobotti, jonka ansiosta nurmikko pysyy kuosissa ”itsestään”.

   Hyvä Pertti! Tee työsi huolella, koska Lean täytyy ehtiä muille pihoille. Siellä on vastassa takuuvarmasti tyytyväisiä asiakkaita!


    Sepelisampo - SAAT SEN MINKÄ TARVITSET!

    Osoite: Sammon Valtatie 77, Tampere
    Omistus: Kiinteistö Maahiset Oy:n aputoiminimi
    Tuotteet: Kotimaiset maa- ja kiviainekset
    Erityistä: Yrityksen kotisivuilla on kätevä laskuri, jonka avulla pystyt itse laskemaan tarvitsemasi määrät
    https://sepelisampo.fi/
    
    

    Kun ajat Tampereella Sammon Valtatietä ja ylität ohitustien, pitää alkaa heti silmäillä vasemmalle. Minä olen ajanut jo pari kertaa tällä kesäkaudella Sepelisammon viitan ohi. Olen huomannut vasta risteyksen kohdalla, että tuosta olisi pitänyt kääntyä. Harmittaa yrityksen puolesta, että kylttejä ei saa laittaa niin, että ne näkyisivät. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun törmään samaan asiaan!

    Petri Myllymäki hakee kauhallisen kivituhkaa ja nostaa sen suoraan asiakkaan tuomaan peräkärryyn.

    Harmistus on unohtunut samalla hetkellä, kun olen päässyt kivikaupan pihalle. Siellä hiekka- ja kivikasojen takaa löytyy aina joku ystävällinen mies, joka lapioi säkkiin toivomani määrän hiekkaa, kiviä tai vaikkapa kivituhkaa ja vieläpä auttaa minua nostamaan säkit autoon. Maksu hoituu pienessä työmaakopin näköisessä rakennuksessa, jossa ei ole mitään ylimääräistä. Siinä on Sepelisammon koko juju: asiakas maksaa vain pääasiasta. Se mitä tehdään, tehdään viimeisen päälle hyvin!

    Jos tarvitset pienen kukkapenkin reunalle pari ämpärillistä nättiä someroa, sopivankokoisen pussillisen löydät melkein mistä tahansa puutarha-alan tuotteita myyvästä liikkeestä. Jos tarve on suurempi, pussitavara tulee mahdottoman kalliiksi ja on sitä paitsi tuskallisten työlästä hoitaa kaupasta kotiin. Silloin suosittelen ottamaan yhteyttä maa-aineksia ja kivituotteita myyvään liikeeseen, josta saat tarvitsemasi määrän ja vielä kuljetuksen kaupan päälle.

    Minä olen hankkinut kiviaineksia asiakkailleni Sepelisammosta. Koska paikka huokuu rehtiä hämäläistä vaatimattomuutta, ilmaisen minäkin mielipiteeni samaan tyyliin: Paikassa ei ole kerrassaan mitään vikaa!

    Sepelisammon asiakkaat ovat pääosin yksityisasiakkaita. Siksi siellä osataan ottaa huomioon se, että tarvitsemiani määriä ei luultavasti mitata kuorma-auton lavoissa. Kun kerron tarpeeni, saan sen verran kuin haluan – ja nopeasti. Kun tiedän, mitä haluan, voin vain soittaa tilaukseni tai hoitaa sen verkkokaupassa. Ehkä jo seuraavana päivänä saan kivet ja maa-ainekset sinne minne haluan – siististi pakatuissa suursäkeissä. Asiakkaat ovat tyytyväisiä, kun vilkaisevat kassakuittia. Hinnat ovat kohtuullisia.

    Kaikki Sepelisammon tuotteet ovat kotimaisia.

    Jos talvi ei tule kesken syksyn, lokakuu on mainiota aikaa tehdä vaikkapa kivetyksiä tai tasoittaa pihaa. Sen jälkeen Sepelisampo pistää luukut kiinni talveksi. Ne aukeavat taas, kun kevät on ehtinyt riittävän pitkälle.

    Sen tietää sitten, kun sen aika on.


     Lammin Puutarhamulta - TÄSTÄ KASVIT TYKKÄÄ!

     Noutopisteen osoite: Puutarhatie 71, Lempäälä
     Isäntäpari: Outi ja Jarno Lammi
     Päätuote: Puutarhamulta (luomu)
     Muita tuotteita: Erikoismultia, kiviaineksia omalta ottopaikalta sekä männynkuorikatetta
     Erityistä: Tuotteita voi käydä hakemassa itse tai tilata paikalle toimitettuna
     Avoinna: Tilaukset arkisin klo 8 – 16 p. 0400 510 890
     luomumulta.fi

     Hyvä, ravinteikas ja takuulla tasalaatuinen multa on kaiken kasvun perusedellytys! Kuinka monta kertaa olenkaan kohdannut tilanteen, jossa ihmiset ihmettelevät, miksi naapurissa nurmikko voi hyvin, mutta meillä kituutellaan vuodesta toiseen. Usein syyksi paljastuu kasvualusta. Multaa on hankittu liian vähän, ja sekin on saattanut olla huonolaatuista. Perusasiassa säästäminen on tullut tosi kalliksi!

     Kompostin laidalla luonnonkukilla ei ole puutetta ravinteista.

     Kun opiskelin puutarhuriksi 2000-luvun alussa, sattui aika monta kertaa korviini maininta Lammin puutarhamullan erinomaisista ominaisuuksista. Kehut tulivat niin luotettavilta tahoilta, että uskalsin luottaa niihin. Olen siitä asti suositellut Lammin puutarhamultaa asiakkailleni.

     Kun nyt lopulta pääsin itse käymään paikalla, olen entistäkin vakuuttuneempi siitä, että näin pitää tehdä jatkossakin.

     Ajoin viime viikolla Lempäälän Puutarhatielle, jossa minut otti vastaan uuden sukupolven mukava ja innostunut yrittäjäpariskunta. He ovat hankkineet oppinsa edelliseltä sukupolvelta ja jatkavat nyt työtä iloisessa eteenpäin menemisen hengessä.

     Outi ja Jarno tykkäävät tehdä työtä hyvän mullan puolesta.

     Lammin suvun multatietoudella on pitkät perinteet.  Puutarhureita on ollut 1930-luvulta lähtien. Ensimmäiset 50 vuotta tilalla kasvatettiin muun muassa leikkokukkia itsetehdyssä kasvualustassa. 1980-luvun puolivälissä syntyi päätös keskittyä mullantuotantoon. Siitä oli valmiina vuosikymmenien kokemuksen tuomaa tietotaitoa.

     Lannan aktiivikompostointivaihe kestää noin puolitoista kuukautta. Sen aikana komposti aumataan kerran viikossa. Jälkikompostointi kestää tämän jälkeen vielä vuoden verran.

     Vaikka sukupolvi on tilalla vaihtunut, on Lammin Puutarhamullan ykköstuote pysynyt samana, ja sitä tehdään edelleen samalla 30 vuotta vanhalla reseptillä. Kun hevosen- ja lehmänlanta on kompostoitunut reilun vuoden päivät, se sekoitetaan turpeen, hiekan ja kalkin kanssa.  Seulonnan tuloksena syntyy tasalaatuista puutarhamultaa, joka täyttäisi varmasti viralliset luomukriteerit, jos sellaisia olisi mullalle olemassa. Lammin mullassa kasvavat myös ruokapöydän terveelliset herkut puhtaasti!

     Tässä jakoon yksi reissun opetuksista: Jos on ensi vuonna mullan tarvetta, ei kannata odottaa toukokuuhun.  Sitä voi hankkia vielä tänäkin vuonna lumien tuloon saakka. Keväälläkin on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Kun tilaa kuorman silloin, kun maa on vielä roudassa, saa lastin siisteimmin ja helpoimmin kohteeseen. Kun multa on valmiina, pääsee heti töihin, kun maa on muokattavissa.

     Oli hienoa päästä näkemään ja kuulemaan, miten hyvä multa syntyy. Vilpitön kiitos siitä Lammin Outille, Jarnolle ja Merjalle!


      Suttisen tila HELTEIDEN HELLIMIÄ HERKKUJA

      Osoite: Kissanlammintie 43, Pälkäneen Laitikkala
      Isäntä: Simo Laakso, esivanhemmat ostivat tilan 1870-luvulla
      Tuotteet: Marjoja (mansikoita ja vadelmia) sekä vihanneksia (mm. pinaattia, avomaankurkkuja ja maissia), kahvila
      Oheistuotteet: Puodissa laaja valikoima lähitilojen maataloustuotteita ja käsitöitä
      Erityistä: Lapsille mm. eläimiä, keppihevosrata ja maissipeltoon tehty seikkailulabyrintti
      Avoinna: Puoti ja labyrintti auki satokaudella viikon jokaisena päivänä
      
      www.suttinen.fi

      Olin muutama vuosi sitten juttumatkalla Romanian ja Ukrainan välissä Moldovassa. Automatkoilla mustan mullan alueella laajat auringonkukka- ja maissipellot tekivät vaikutuksen.  Ajattelin ettei vastaavaa voi nähdä Suomessa.

      Ja tottahan se on. Ei ihan samanlaista voi nähdäkään, mutta kyllä täältäkin maissipeltoja löytyy!

      Rehumaissilabyrintissä tuntee itsensä pieneksi.

      Kaasuttelin viime viikolla puutarhuriystäväni kanssa hänen suosituksestaan Pälkäneelle Suttisen tilalle. Rehumaissin korkea kasvusto otti vastaan heti parkkipaikkojen vieressä. Sokerimaissipeltoja näkyi, kun kurkotteli vähän kauemmaksi. Sukelsin pellolle tehtyyn maissilabyrinttiin, jossa pääsin kokemaan maissirivien jylhyyttä ja tunnustelemaan kuoren alla pullistelevia tähkiä. Selvästikään sadonkorjuuaika ei ole enää kaukana.

      Kun olin selvinnyt maissin lumoista, katselin muutenkin ympärilleni. Viihdyin.  Tilapuodista ostin Suttisen omaa mansikkalimpparia (Nuoret maistoivat ja kehuivat, että limppari oli ihanan mansikkaisen makuista), tuoreita vastapoimittuja marjoja ja avomaankurkkuja, joista vielä illalla tein keittiössäni maustekurkkuja. Avaan ensimmäisen purkillisen ensi viikolla toivoen, että etikkaliemen maut ovat kohdallaan.

      Yläkerrassa katselimme ystäväni kanssa maisemia kahvikupillisen ääressä. Kun kerran marjatilalla oltiin, olisimme kaivanneet muhkean brita-kakun väliin enemmän marjoja.

      Omistajaperhe asuu puotirakennuksen vieressä.

      Simo-isäntä ehti hetkeksi istahtaa kanssani juttelemaan. Hän kertoi muun muassa, että perhetilalla tehdään töitä melkein vuoden ympäri. Viimeiset ruusukaalit pakataan vuodenvaihteen tienoilla. Maissiostoksille pääsee tänä vuonna elokuun lopusta alkaen. Jos ei pääse Laitikkalan tilalle asti, saattaa Suttisen vihanneksiin tai marjoihin törmätä S-liikkeiden tai Lidlien hevi-osastoillakin.

      Kiva käynti! Reissun kruunasi kiepaus läheisellä Rönnvikin viinitilalla. Ilokseni huomasin että mansikkaviini tehdään Suttisen marjoista.

      Samalla reissulla voi poiketa vaikkapa Rönnvikin viinitilalla.

      Malja maaseudun yrittäjien väliselle yhteistyölle!


       Kangasalan Lepokoti MAISSIA JA MANGOLDIA

       Osoite: Ruutanantie 26, Kangasala (lyhyt kävelymatka kirkolta)
       Historia: Entinen taiteilijoiden suosima täysihoitola  
       Nykyisyys: Säätiö vuokraa hyvin hoidettuja mutta alkuperäisenä säilytettyjä tiloja mm. juhla-, koulutus- ja asuinkäyttöön
       Puutarha: Vanhoissa vesialtaissa Honkasen Puutarha testaa puutarhansa kesäkukkia
       
       www.elisanet.fi/kangasalan.lepokotisaatio

       Kangasalan Lepokodin esite kertoo, että vanha täysihoitola on elämysten talo. Sitä se todella on! Talo elää nykyaikaa, jossa kello tuntuu pysähtyneen vuosikymmeniä sitten. Mutta paikka ei ole pelkkä museo, vaan siellä juhlitaan, kokoustetaan, tehdään töitä ja levätään tälläkin vuosituhannella. Jotkut jopa ovat löytäneet sieltä vuokrakodin itselleen.

       Ihan mielelläni aloittaisin itsekin kesäaamuni juomalla kahvit saman pöydän ääressä kuin vuosikymmeniä sitten Jean Sibelius, Tauno Palo tai Pentti Saarikoski.

       Kangasalan lepokodissa on selvästikin juhlittu viime kesänä 100-vuotiasta Suomea.

       Minä päädyin paikalle katsomaan taloa mutta myös pihan kukkaistutuksia. Olin saanut kuulla, että Honkasen Puutarha lahjoittaa vuosittain Lepokodin säätiölle kesäkukat. Hoitaessaan istutuksia kesän mittaan puutarha saa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa olosuhteissa kasvihuoneista lähtevät kukat viihtyvät pihoilla parhaiten.

       Viime kädessä hyöty menee asiakkaille. Kun Honkasen Puutarhan myyjät tietävät, minkälaisesta hoidosta mikäkin kasvi pitää, he osaavat kertoa sen myös kyseleville asiakkaille. Varjoon vai aurinkoon, nyppimistä vai pelkkää vettä ja lannoitusta, sehän kiinnostaa kaikkia, jotka haluavat panostaa siihen, että vielä syyskesälläkin istutukset antavat parastaan. Tämän kesän yllätys on ollut se, että aurinkoisimmalla seinustalla viihtyivät yllättävän monet kasvit, kunhan säännöllinen vesihuolto oli hoidossa läpi kesän.

       Perinteisen lehtimangoldin voi kasvattaa keiton raaka-aineeksi mutta ihan yhtä hyvin kukka-altaan kaunistukseksi. Tämä pitää muistaa ensi keväänä!

       Minä pääsin paikalle Honkasen Puutarhan Ulla-puutarhurin kanssa, joka johdatti minut ihastelemaan perinteisten kesäkukkien ja hyötykasvien yhteistä kauneutta vanhoissa vesialtaissa. Samoihin altaisiin oli päätynyt monenlaisia kukoistajia. Kesän lämpö oli kasvattanut muun muassa upeita maisseja, jotka komeilivat istutusten keskuskasveina. Kaivoimme kukkameren keskeltä yhden tähkä. Vau, mikä maku!

       Kesäkoisot olivat ehtineet pistää kukkansa kiinni iltaunia varten, mutta kasvuston koko teki teki silti vaikutuksen. Sain kuulla, että kasvit viettävät talvensa puutarhan kasvihuoneessa ja palaavat aina keväällä koristamaan lepokodin pihaa.

       Koko komeudesta jäi kotiinvietäväksi paljon ihastuksen huokauksia. Hieno paikka kaikkinensa!


        Jaakkolan Puutarhakeskus RINGIN VOIMALLA

        Osoite: Hakapellontie 85, Forssa
        Tuotteet: Yksi- ja monivuotisia kasveja sekä tarvikkeita ruukuista lannoitteisiin
        Erityistä: Kuuluu Viherrinkiin. Muut Viherrinki-myymälät sijaitsevat Haminassa, Janakkalassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Porissa, Porvoossa, Raumalla, Riihimäellä, Ruovedellä, Säkylässä, Turussa ja Vääksyssä.
        www.jaakkola.fi

        Mökkireittini varrella on Ruoveden Kukkapaikka, jonka huomasin viime vuonna kuuluvan 18 Viherrinki-myymälän tukkuketjuun. Silloin jäi kaivelemaan, mikä tuo Viherrinki oikein on.

        Asian selvittämiseksi päätin kutsua itseni kylään  Jaakkolan Puutarhakeskukseen Forssaan. Viherringin toimitusjohtaja Sisko Salmiheimo oli kertonut, että Jaakkolan vanha isäntä oli ollut perustamassa Viherrinkiä yli 30 vuotta sitten.

        Matti Jaakkola isännöi Forssan Viherrinki-myymälää.

        Forssassa tapasin nykyisen kauppiaan Matti Jaakkolan, joka on hänkin hyvin aktiivinen viherrinkiläinen. Sisko Salmiheimon kanssa he kiertävät vuosittain kymmenillä viljelmillä etsimässä sopivia taimistokumppaneita. Idea on se, että kukin Viherrinki-kauppias voi itse napsia omaan valikoimaansa valmiilta tarjottimelta sopivimmat tuotteet.

        Kasvien hankinnan avainasia on ennakointi. Jos haluaa omaan myymälään tarjolle vaikkapa uutuuspuita, on viljely aloitettava jo monta vuotta aiemmin. Taimien kasvattaminen vie aikaa.

        En katsellut Forssassa hintalappuja, mutta toivottavasti puutarha-alan myyjien yhteistyö hyödyttää myös asiakkaita. Pääosa sopimustuotannosta on Viherringin mukaan kotimaista. Myymälässä näkyy kuitenkin paljon myös muualta Euroopasta tuotuja taimia. Ennen ostopäätöstä kannattaa lukaista tarkkaan, mille menestymisvyöhykkeelle kasvi on tarkoitettu. Ykkös- tai kakkosvyöhykkeen kasvi ei selviä perinteisestä talvesta Jyväskylässä ja Kokkolassa.

        Toukokuun alussa mahonian taimet availivat Jaakkolan Puutarhakeskuksessa kukintojaan.

        Omasta mielestäni parhaiten asiakkaalle näyttäytyvät Viherringissä digitaaliset viestintäkanavat, joista harrastaja saa paljon ajankohtaista ja mielenkiintoista tietoa kasveista, niiden kasvatuksesta ja hoidosta. Yksittäisellä puutarha-alan yrityksellä eivät resurssit tällaiseen riittäisi. Yhteistyö tekee siis hyvää!

        Osoitteessa www.viherrinki.fi voi liittyä Viherklubin jäseneksi.


         Omatarhuri – PUUTARHAN VUODENAJAT UUSIKSI

         Isäntä: toimitusjohtaja Santeri Urhonen
         Palvelupiste: Pirkkalan Hong Kongin kesäpiha
         Päätoimiala: Viherrakennus ja -suunnittelu
         Erityistä: ”Puutarhoista voi nauttia myös talvella!”
         www.omatarhuri.fi

         Jos haluaa saada uutta tietoa kivitöistä tai oppia pihojen suunnittelusta ja istutustöistä, kannattaa kurvata ensitilassa Pirkkalan Hong Kongiin ja hakeutua siellä puutarhamyymälän takapihalle. Sinne nousee parhaillaan Omatarhuri Oy:n toimistomökki ja viherhuone näytepuutarhoineen. Hommat valmistuvat toukokuun aikana. Kun menee paikalle nyt, näkee vielä, miten hommat ammattilaisilta sujuvat. Toimitusjohtaja Santeri Urhonen lupaa, että ohikulkiessa saa kysäistä myös neuvoja.

         Omatarhurin näytepihalla tehdään kivitöitä huolella, jotta kaikki näyttää hyvältä jokaisena vuodenaikana.

         Omatarhuri on ryhtynyt innolla ratkaisemaan ongelmaa, jonka jokainen puutarha-alan yrittäjä tuntee: alalla hommat ovat tuskallisen kausiluontoisia. Keväällä ja kesällä painetaan töitä yötä päivää, talvella ollaan tyhjin käsin.

         Santeri haluaa olla tiennäyttäjänä osoittamassa, että näin ei tarvitse olla.  Hän muistuttaa, että puutarhalla on monenlaisia vuodenaikoja. Verhoja ei tarvitse vetää ikkunan eteen koskaan sen takia, että ankeaa pihaa pitäisi piilotella. Esimerkiksi valaistuksella saa luotua hienoja tunnelmia silloin, kun kukat eivät kuki ja ulkona on pimeää. Silloinkin voi piha näyttää hyvältä ja houkuttelevalta.

         Mies on paneutunut asiaansa. Hän on käynyt hakemassa oppia Keski-Euroopasta ja opiskelee maisemasuunnittelua töiden ohessa. Päässä on paljon ideoita siitä, miten omaa yritystä ja samalla koko alaa voisi viedä Suomessa eteenpäin.

         Omatarhurin idea- ja energialähde Santeri Urhonen.

         Santeri on kasvanut lapio kädessä. Ensimmäisiin viherrakennustöihin hän pääsi isän mukana jo ennen eskari-ikää. Työhanskat sujahtivat käteen sen verran mukavasti, että niistä ei ole tehnyt mieli luopua isonakaan.

         Mielenkiinnolla seurailen, mitä Omatarhurista vielä tuleekaan. Hyvää pöhinää on ilmassa!

         PS. Muistathan, että seuraavan kevään pihanrakennustyöt kannattaa tilata edellisenä syksynä. Talvella on asiantuntijoilla parhaiten aikaa tehdä suunnittelutyötä.

          


          Pölkinvuoren kasvimaailma - Tämä on Elämys!

          Osoite: Ikaalantie 105, 31700 Urjala as.
          Isäntä: Veli-Pekka Weckman
          Avoinna: Joka päivä klo 9 – 21
          Tuotteet/Palvelut: kasvimaatuotteet, kukkien sipulit, taimet, luonto- ja retkeilyelämys
          Erityistä: Istutusalueita seuraava luontopolku ja kota, rakenteilla kahvila.
          
          www.polkinvuori.com

          Krookusten jälkeen alkavat kukkia tulppaanit ja narsissit. Se tapahtuu ihan pian.

          Kunnioitan hirveästi ihmisiä, jotka uskaltavat heittäytyä täysillä tekemään asioita, joita rakastavat. Varsinkin jos kyseessä ovat kasvit, jotka itsellänikin ovat vallanneet sydämestä ykköspaikan.

          ”Taivas, mikä paratiisi”, huokailin itsekseni eilen, kun hyppäsin Urjalan Pölkinvuoressa vietetyn parituntisen jälkeen takaisin autonrattiin. Olin pyörryksissä. Olin tavannut kertakaikkisen intohimoisen kasvinharrastajan Veli-Pekka Weckmanin ja kaiken sen kauniin ja kiehtovan, minkä eteen hän on tehnyt viime vuodet valtavan määrän töitä.

          Pölkinvuoren sympaattinen isäntä.

          ”Tähän on kylvetty valkosipulia, palsternakkaa ja porkkanaa….. tästä lähtee erilaisia polkuja: syysleimupolku, marskinliljapolku…..ja nyt tullaan 2000 vuotta vanhalle muinaispellolle, johon ei kosketa ollenkaan, siinä kasvaa vanhoja niittykasveja….. ja tästä alkaa alppiruusupuisto, jonka taimet olen itse kasvattanut siemenestä… ”

          Kävelimme V-P:n kanssa yhdessä kilometrin mittaisen kierroksen, jonka aikana näin upeaan luonnontilaiseen ympäristöön tehtyjä istutuksia, jotka odottelevat lämmintä päivää puhjetakseen kesäkauteen. Kyse ei ole ihan pienestä jutusta, sillä V-P:n mukaan istutuksia on alueella ainakin 60 000!

          Pölkinvuoressa kannattaa katsoa, mihin jalallaan astuu.

          Karpalot odottavat istutusta lammen rantakosteikkoon. Toistaiseksi lammessa kasvaa vasta yksi japanilainen lumme, mutta lisää on tulossa.

          ”Aloitan päiväni aamuyöllä, jolloin kierrän kaikki istutusalueet läpi. Välillä istahdan kannonnokkaan suunnittelemaan seuraavia töitä”, isäntä kertoo.

          ”Minulla on yli 50 vuoden viljelykokemus. Talvisin luen paljon. Haluan oppia koko ajan lisää.”

          V-P Weckman on oman sukunsa maalla ja kulkenut samoja polkuja lapsesta saakka.

          ”Asuin välillä viisi vuotta Helsingin Kalliossa. Asunnossa ei ollut edes parveketta. Se ei ollut ihan mun elämääni. Oli aika huonosti viljelytilaa.”

          ”Muutama vuosi sitten aloin tosissani viljellä vihanneksia itselleni, mutta satoa tuli yli oman tarpeen. Naapurit saivat siitä osansa, seuraavana vuonna jo vähän laajempikin porukka. Sitten karkasi mopo käsistä.”

          Pölkinvuoren etelärinteellä menestyvät ykkösvyöhykkeen kasvit. Täytyy käydä parin kuukauden päästä tsekkaamassa, miltä rinne näyttää kesän väreissä.

          Viime vuonna kävijöitä kasvimaailmassa oli 5 000, nyt isäntä toivoo määrän tuplaantuvan. En ihmettele, jos niin tapahtuu.

          Jos mopo karkaa käsistä näin, sitä ei voi kuin ihailla!


           Mikä lumoava kukkien Tukholma!

           TUKHOLMAN PUUTARHAMESSUT,NORDISKA TRÄDGÅRDAR 2018 
           ”Frodigt är roligt"
           - Järjestettiin Tukholmassa Älvsjöön messukeskuksessa 22. – 25.3.2018
           - Suurin pohjoismainen puutarhatapahtuma
           
           
           ULRIKSDALIN PUUTARHAMYYMÄLÄ TUKHOLMASSA
           - Ulriksdalin linnan ja sitä ympäröivän puiston yhteydessä Tukholman Solnan alueella
           - Viljellään aikakin ruukkukasveja, kesäkukkia ja perennoja
           - Myymälän yhteydessä on puutarhahenkinen ravintola

           Kevät on tänä vuonna myöhässä myös Tukholmassa. Maaliskuun viimeisenä kokonaisena viikonloppuna tuuli kävi kylmästi ja seuraavan viikon alkuun oli luvassa taas reippaita yöpakkasia ja päivälämpötiloja, jotka eivät vie kevättä eteenpäin.

           Tästä kaikesta huolimatta viikonloppuvisiitti Tukholmassa vei minut syvälle kevääseen ja kaikkeen siihen, mikä siinä on parasta ja kauneinta.

           Kappale puutarhamessujen antiikkipuutarhaa.

           Eipä hassumpi parvekesisustus!

            

           Ensimmäisen päivän vietin Nordiska trädgårdar -messuilla Älvsjössä. Näytteilleasettajia oli valtava määrä. Huumaannuin erityisesti näytepuutarhoista ja -parvekkeista. Niiden tutkiminen antoi paljon uusia vinkkejä siitä, mitä kaikkea kasveilla voi saada aikaan. Sormet alkoivat syyhytä: pääsisinpä pian suunnittelemaan jonkun parvekkeen tai terassin, jossa voi laiskotella ja nauttia kesästä ja samalla seurata oman pikkuisen puutarhan sadon kypsymistä.

           Pääsiäisen lähestyminen näkyi heti Ulriksdalin puutarhamyymälän ulko-ovella.

           Toisena päivänä Tukholmassa asuva ystäväni osasi ohjata minut puutarhamyymälään, jollaista en ole ennen kokenut. Jo ulko-ovella sanoin ystävälleni, etten voi tulla sisään, koska olen lentäen liikkeellä enkä voi viedä täältä mukanani melkein mitään. Se tuntui sydänalassa asti! Se oli niin väärin!

           Puutarhassa oli kesäkukkakasvihuoneita kukoistuksessaan, valtava valikoima erilaisia ruukkukasveja, sesongin mukaisia pääsiäisistutuksia, tulppaaneja, ruukkuja ja paljon muuta viehättävää ja tarpeellista.

           Kellosoilikit loistivat vaikuttavan monivärisinä.

           Kun kierros kaikissa huoneissa oli tehty, oli aika asettua ravintolan jonoon. Se oli aika pitkä mutta eteni nopeasti. Harmittelimme, ettemme olleet nälkäisiä. Ruuat näyttivät houkuttelevilta. Ostimme kahvit ja kakkupalat. Takanamme seisovat alkoivat huokailla hermostuneesti, kun emme osanneet päättää, mikä kukkakoristeltu konditoria-alan luomus olisi se paras.

           Tyhjien lautasten äärellä istuimme tyytyväisyydestä mykistyneinä.

           Pitäisiköhän ottaa tämä perinteeksi: käydä joka kevät hakemassa kasvukaudelle sykäys Tukholmasta!


            Vankien viljelemää hyvää

            Osoite: Kotiniementie 67, Vilppula
            Omistus: Kuuluu Vilppulan avovankilaan
            Avoinna: Vuoden ympäri
            Tuotanto: Myydään 90-prosenttisesti puutarhalla tuotettuja kasveja
            Päätuotteet: Vuodenaikojen mukaan tarjonta vaihtelee: sesonkikukkia (kesä, pääsiäinen ja joulu), kukka-asetelmia, hautalaitteita, avomaavihanneksia, kasvihuonetomaatteja, yrttiruukkuja…
            Oheistuotteet:  Myydään muun muassa vankilan asukkaiden kutomia mattoja.
            
            www.vankilanpuutarha.fi

            Viime kesänä ajoin Vilppulan vankilan ohi ja päätin käväistä sen puutarhassa ostoksilla. Olin kuullut, että puutarhan kirsikkatomaatit ovat tosi hyvä.

            Kun olin kulkenut kauniiden rakennusten ympäröimän vankila-alueen läpi ja päässyt puutarhamyymälän tiskille, näin edessäni pitkän rivin huolella pussitettuja tomaatteja. Jouduin kuitenkin lähtemään tyhjin käsin, koska kaikki pussit olivat varattuja. Sain kuulla, että ostokset täytyy tilata puhelimitse etukäteen. Kaikki menee mikä tulee. Päivän sadosta ei riitä satunnaisille ohikulkijoille.

            Ajattelin, että tänne täytyy tulla toisenkin kerran – tomaattiaikaan tai joskus muulloin. Puutarha on avoinna ympäri vuoden.

            Puutarhan töitä johtaa hortonomi Mika Junikka. Vangit saavat häneltä ja toiselta ohjaajalta hyvää ohjausta alalle.

            Uudella käynnillä lokakuun lopussa puutarhalla valmistauduttiin jo joulusesonkiin. Suuressa kasvihuoneessa joulutähdet olivat jo isoja, mutta lehtien värittyminen oli vasta alkamassa. Ritarinkukkien sipulit odottelivat laatikoissa istutusta kasvatusastioihin. Myös syksyn satoa oli mukavasti tarjolla. Sain mukaani hyviä kelta- ja punasipuleita. Myös värikkäät kurpitsat komeilivat kutsuvina myyntipöydällä.

            Tomaattihuoneessa suurin osa kasvustosta oli jo antanut satonsa. En jäänyt silti ilman näitäkään herkkuja, sillä yksi rivi tuotti vielä viimeisiään ennen talven tuotantotaukoa. Ihmeen hyviä ja terveitä olivat vankilan puutarhan tomaatit vielä myöhään syksylläkin!

            Kaikkein eniten vaikutuin vankilan puutarhan ”päätuotteesta” eli vankien kuntouttamisesta puutarhan työntekijöinä. Yksi vanki muisteli minulle ihastuksissaan viimevuotista joulukukkien loistetta.

            Se pitää nähdä!

             

            Vilppulan vankilan rakennukset ovat nekin näkemisen arvoisia.

             


             Lepaan näyttely – HUH, MIKÄ MÄÄRÄ KONEITA!

             ”Lepaan näyttelyllä on vahva maine. Se on hieno asia, ja siitä kannattaisi pitää kiinni.”
             Mikä? Vuosittain järjestettävä näyttely, joka kokoaa yhteen puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ihmiset
             Milloin? Joka vuosi elokuussa, tänä vuonna 17. – 19.8.2017
             Missä? Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön kartanomaisemat, os. Lepaantie 129, Hattula
             Järjestäjät? Kauppapuutarhaliitto ry, Hämeen ammattikorkeakoulu/Hämeen ammatti-instituutti ja Lepaan Oppilaskunta ry
             
             lepaa.fi

             Olin käynyt Lepaan näyttelyssä edellisen kerran noin 15 vuotta sitten. Mieleeni oli jäänyt kaunis kartanomiljöö ja paljon kaikenlaista kiinnostavaa katsottavaa ja koettavaa.

             Viimeksi olin yksin. Nyt sain mukaani hauskaa seuraa: yhteistyökumppanini Empiros Oy:n toimitusjohtaja Heidi Keso halusi vaihtaa korkkarit sandaaleihin ja nähdä, minkälainen Lepaan jokasyksyinen tapahtuma oikein on.

             Heidi oli ensimmäistä kertaa puutarha-alan messuilla. Oli mielenkiintoista kuulla, minkälaisena tapahtuma hänelle näyttäytyi. Varsinkin kun hän johtaa asiantuntijayritystä, joka tukee ja ohjaa yrityksiä kohti parempaa menestystä.

             Heidi Keso pääsi kokeilemaan, kuinka hymy irtoaa Jonseredin ruohonleikkurin ratissa.

             ”Tämä on painottunut enemmän koneisiin, kuin ajattelin”, Heidi sanoi, kun kävelimme keskikäytävää takaisin pääportille ja siitä ulos autolle. Niinpä! Kuvittelin itsekin, että koneiden, laitteiden ja kaiken muun välinen suhde olisi ollut enemmän kallellaan siihen muuhun.

             Tuli vähän sellainen olo, että tämä paikka ei taida olla ihan meitä varten. Jos olisimme vaikkapa golfkentän hoitajia tai taimistoviljelijöitä olisimme varmaankin aivan eri mieltä. Tai edes erilaisista koneista ja laitteista kiinnostunutta ihmistyyppiä. Tai jos ei muuta, niin ainakin omakotiasujia.

             Olen kiertänyt loppukesän ajan Pirkanmaan puutarhoissa. Puutarhurina ja viestintäalan ammattilaisena olen ajatellut monta kertaa, miten upea ala meillä on ja miten paljon enemmän sitä voisi hyödyntää harrastajien ja muidenkin iloksi.

             Kun on oman purkkinsa sisällä, ei voi nähdä, miltä purkki näyttää ulkoapäin. Suomen suuri kotipuutarhurien joukko arvostaa alaan kuuluvaa kotikutoisuuden tuntua. Siitä ei saa luopua! Mutta se ei tarkoita sitä, ettei ajan hyödyllisissä muutoksissa olisi tarpeen olla mukana.

             Blogaajat esittelevät Lepaan näyttelyssä, miten kasvit voidaan tuoda uudella ja hauskalla tavalla esille myyntiä varten. Taina Mansikkatilan mailla -blogista oli tehnyt tämän kokonaisuuden. Ja hyvin oli tehnytkin!

             ”Lepaan näyttelyllä on vahva maine. Se on hieno asia, ja siitä kannattaisi pitää kiinni. Uudistamisen tarvetta olisi varmasti,” Heidi arveli – ja minä nyökkäilin.

             Mutta hei, ei meillä tylsää ollut, ei missään tapauksessa. Meillä oli oikein mukava iltapäivä Lepaalla. Kiitos näyttelyn järjestäjien! Ja kiitos Heidi!


              Ali-Marttilan puutarha – KUNNIA KOTIMAISELLE KUKKAKAUNOTTARELLE!

               

              Ostan mieluummin yhden tai pari komeaa, tuoretta suomalaista kukkaan, kuin nipun halpoja, jotka on kuljetettu pohjoiseurooppalaiseen markettiin päiväntasaajalta saakka.   
              Osoite: Tiihalantie 51, Kangasala
              Omistus: Marttiloiden sukua kahdessa polvessa, tj. Heikki Marttila
              Tuotteet: Leikkoruusut
              Oma tuotanto: Kaikki
              Erityistä:  Suomen suurin ruusuntuottaja, Kotimaisten kasvisten paras kukkaviljelmä -titteli v. 2009
              Muuta:  Ohessa Ali-Marttilan kokous- ja juhlatilat, joita voi vuokrata vaikkapa häidenviettopaikaksi

              Suomalaisen leikkoruusun kysyntä on romahtanut reilun kymmenen vuoden aikana, kun Keniasta tuodut kukkakaunottaret ovat vallanneet markkinoita. Parhaimpina aikoina leikkoruusuja kasvatettiin Suomessa 40 hehtaarin alueella. Nyt ala on kutistunut kolmeen hehtaariin. Siitä suurimman yksittäisen osan vie Ali-Marttilan puutarha, joka sijaitsee Honkasen puutarhan naapurissa Kangasalla. Kyllä, Pirkanmaalla on Suomen suurin ruusuviljelmä!

              Minä pääsin tutustuman Ali-Marttilan komeisiin kukkaviljelmiin elokuun alkupäivinä. Olen käynyt ennenkin (toisella) ruusutarhalla, tehnyt ruusujen hoitotöitäkin ja kerännyt satoa. Mutta silti paljon uutta tietoa tarttui matkaan. Sain kuulla, että suomalaiset leikkoruusut kasvatetaan yleensä Hollannista tulevista pistokkaista. Yksi ruusu tuottaa satoa keskimäärin viisi vuotta. Sitten sen juuristo vanhenee ja kasvusto täytyy uusia. Ruusunviljelijän täytyy huolehtia siitä, että kaikki ei ikäänny yhtä aikaa, jotta tuotantoa on koko ajan.

              Ruusut kerätään kuusi kertaa viikossa aamuisin.

              Ruusujen kasvattaminen vaatii paljon tietoa ja taitoa. Ali-Marttilassa kasvaa yhtaikaa 20 – 30 erilaista lajiketta. Kukan värin ja koon lisäksi muun muassa piikikkyydessä, tuoksussa, kasvutavassa ja nupustamisen tarpeessa on eroja. (Nupustaminen on vähän sama asia kuin tomaatin varkaiden poistaminen!)

              Ali-Marttilan tilaa pitää kaksi veljestä ja yksi poika kummaltakin. Tämä on perheyritys jos mikä. Tila on ollut suvun omistuksessa yli 300 vuotta. Edeltävät sukupolvet ovat viljelleet muun muassa tupakkaa, tomaattia ja kurkkua. Ensimmäinen ruusuhuone rakennettiin 40 vuotta sitten.

              Matti Marttila on tyytyväinen siihen, että kasvusto voi hyvin. Ruusut ovat hyvin herkkiä erilaisille taudeille ja tuholaisille.

              Juttelin Matti Marttila kanssa, joka on yksi perheyrityksen pyörittäjänelikosta. Sen jälkeen tein päätöksen: Kun ostan seuraavan kerran leikkoruusuja, kysäisen vielä varalta, että ne on varmasti kasvatettu Suomessa. Markettien ruusuja en laita ostoskärryyni ollenkaan. Ostan mieluummin yhden tai pari komeaa, tuoretta suomalaista kukkaan, kuin nipun halpoja, jotka on kuljetettu pohjoiseurooppalaiseen markettiin päiväntasaajalta saakka.

               


               Heikkisen puutarha – kurkku on syksyn ykkönen

               Ensi vuonna täytyy tällätä Heikkisen puutarhalla käynti päivään, jolloin vietetään terassin avajaisia.
               Osoite: Ansaritie 10, Kangasala
               Omistus: Jukka Heikkinen
               Tuotteet: Kesäkukkia, monivuotisten pihakasvien taimia,   kasvihuonevihanneksia, avomaavihanneksia, vihannesten taimia, mansikoita, vadelmia
               Erityistä: Samalla reissulla voi käydä kahdessa paikassa, sillä naapurissa on toinen puutarha
               Oma tuotanto: Melkein kaikki monivuotisten taimet hankitaan muualta. Kaikki muu omaa tuotantoa.
               
               www.heikkisenpuutarha.fi

                

               Kun auton navigaattori on ohjannut Kangasalan Ansaritielle, tulee viimeisellä mahdollisella hetkellä epävarmuus, minne päin pitäisi jatkaa. Hämmennys johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että vierekkäin on kaksi puutarhaa, jotka molemmat myyvät kevätkesän sesongin aikaan omia kesäkukkiaan. Minä olin menossa Heikkisen puutarhalle, koska nettitietojen perusteella en muusta tiennyt.

               Kun Tommiskan puutarha sulkee sesongin päätteeksi ovensa, jatkaa Heikkisen puutarha toimintaansa syksyn puolelle. Heikkisen kasvihuoneissa tuottavat satoa vielä ainakin kurkut, tomaatit, paprikat ja kasvihuonemansikat. Avomaaltakin saadaan  monenlaisia herkkuja: perunoita, kesäkurpitsoja, marjoja jne.

               Kun kävin paikalla elokuun alussa, pyörähdin myös kasvihuoneessa, jossa työntekijä hoiti tomaatteja. Hän kurkotteli kasvuston yläosiin nousemalla seisomaan kiikkerän muovilaatikon päälle. Huh, näytti vähän vaaralliselta! Tomaatit näyttivät voivan hyvin, samoin paikan ylpeys eli kurkut. Niitä saa, muuten, myös Tampereen torilta ja kauppahallista.

               Pirkko Remes myy Heikkisen puutarhan tuotteita tilan kaupasta.

               Päivän sato oli jo kerätty. Ainakin osa siitä oli myytävänä puutarhan omassa kaupassa.

               Harmittaa etten tullut maistaneeksi kasvihuonemansikkaa, joka kasvoi samassa huoneessa vihannesten kanssa. Se kuulemma tuottaa satoa alkukesästä lähtien, ja maku on metsämansikkainen.

               Vihanneksia sen sijaan maistoin. Ja hyvää oli!

               Ensi vuonna täytyy tällätä Heikkisen puutarhalla käynti päivään, jolloin vietetään terassin avajaisia. Silloin saa jätskiä ja mansikoita.

               Charlotte-mansikka tuottaa kasvihuoneessa satoa keväästä syksyyn.


                Honkasen puutarha – iso mutta paikallinen

                Sateen läpi erotin ovensuussa upeita jättidaalioita.
                Osoite:  Kolme myymälää: Tiihalantie 21, Kangasala; Harjuntausta 7, Tampereen Lielahti; Martinpojankatu 4 A, Tampereen Turtola. Kukkien kasvatushuoneet sijaitsevat ensimmäisessä osoitteessa Kangasalla.
                Omistus: Kolme osakasta: toimitusjohtaja Olli Lähdekorpi, Satu Honkanen ja Tiina Honkanen
                Tuotteet: Laaja valikoima kukkia ja taimia monipuolisine oheistuotteineen. Myös leikkokukkia ja sidontaa.
                Erityistä: Tampereen alueen laajin suurketjujen ulkopuolinen puutarhamyymäläyritys
                Oma tuotanto: Kaikki myynnissä olevat kesäkukat. Kasvatetaan myös muun muassa amarylliksiä jouluksi ja pääsiäissesongin sipulikukkia.

                 

                Lielahden ja Turtolan citymarketeissa pitkään käyneet muistavat, että ensin liikkeiden kyljissä oli Puutarha-Matteja, sitten niistä tuli yhtäkkiä Honkasen puutarhoja.  Näinhän se tosiaankin meni. Kun Puutarha-Matin omistajapariskunta jäi eläkkeelle, se myi liikkeensä Honkasen puutarhalle reilu kymmenen vuotta sitten.

                Honkasen puutarha on nykyään iso tekijä Tampereen alueen puutarhakaupassa. Myymälöitä on kolme. Markettien yhteydessä kukkii ja kukoistaa kaksi liikettä. Mutta sitten on vielä se kolmas, se alkuperäinen, jota Honkasen suku on pyörittänyt jo 60 vuotta!

                Kun Tiina ja Satu Honkasen isä perusti sen aikanaan, kasvihuoneissa kasvoi lähinnä kurkkua ja tomaattia. Nyt siellä tuotetaan sesongin mukaisia kukkia, joita myydään kaikissa kolmessa liikkeessä. Monivuotisiakin kasveja saa myymälöistä hyvin. Ne tuodaan Honkasen myyntipaikoille hyvin suurelta osin suomalaisilta kasvattajilta. Ja leikkokukkiakin on tarjolla, myös markettien käytävillä.

                Leikkokukista tehdyt kimput säilyvät parhaiten viileässä.

                Vaikkapa Lielahden liikekeskustassa voi valita, mistä ostaa kesäkukat tai monivuotisten kasvien taimet. Tarjolla on monenlaisia ostospaikkoja.

                Muun muassa suuren kansainvälisen ketjun olemassaolo tekee alueella paikallisten yritysten elämän tukalaksi. Kun hinnoilla on vaikea kilpailla, kannattaa panostaa johonkin muuhun. Ainakin itse arvostan sitä, että saan paikallisissa olossa kasvatettuja tuotteita.

                Honkasen puutarhan isäntä Olli Lähdekorpi.

                Kävin tutustumassa Honkasen puutarhaan ja sen mukavanoloiseen toimitusjohtajaan varmasti koko kesän harmaimpana päivänä Kangasalan kasvitarhalla. Vettä satoi elokuun alun kunniaksi koko päivän tauotta.

                Yritin juosta autosta sisälle kastumatta. Sateen läpi erotin ovensuussa upeita jättidaalioita. Suosikkini oli tumman punaviinin värinen lajike.

                Sai yhden mukaani.

                Mitäpä sateisesta kesästä! Edessä on varmasti kaunis syksy minun parvekkeellani!


                 Marittan Kasvitarha – tosi hyvää ja vietävän kaunista!

                 Nimi: Marittan Kasvitarha
                 Osoite: Yltävänperäntie 125, Jäminkipohja
                 Emännät: Maritta Pöysti ja Leena Saari
                 Tuotteet: Kesäkukkia, yrttien ja vihanneksia taimia, avomaa- ja kasvihuonevihanneksia, omenoita. Kaikki kasvatetaan itse.
                 Muu tuotanto: Tuoreita munia omasta kanalasta (elimet liikkuvat vapaasti)
                 Erityistä:  Viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita
                 
                 www.marittankasvitarha.fi

                 Olen surkea suunnistaja. Marittan Kasvitarhallekin suhasin muutaman mutkan kautta. Kun palasin takaisin, huomasin, että reitti on helppo. Vika ei siis ollut hankalassa sijainnissa, vaan minun kyvyssäni valita oikea tie ja sille oikea suunta.

                 Kun tulin perille, ymmärsin heti, että tänne tulo olisi ollut isommankin vaivan arvoinen.  Tien vieressä oleva kesäkukkahuone oli tyhjentynyt jo juhannuksen jälkeen, mutta avomaalla ja suurissa kasvihuoneissa oli heinäkuun lopulla elämä kiivaimmillaan. Avomaavihannesten kasvua myyntikuntoon odoteltiin vielä, mutta kasvihuoneissa oli kerätty satoa jo pitkään.

                 Kasvihuoneissa kasvustot näyttivät terveiltä. Nappasin ohikulkiessani pari kirsikkatomaattia suuhuni. Minulle valkeni, mihin perustuu Marittan kasvitarhan tomaattien erityinen maine. Nehän ovat kieltämättä ihan ihmeellisen hyviä!

                 Vasta kotona saatoin todeta samaa kasvitarhalla kasvaneista paprikoista, munakoisoista ja kesäkurpitsoista. Syksymmällä täytyy ehdottomasti käydä testaamassa avomaavihannekset – ja ensi keväänä paikan kesäkukat.

                 Kasvitarhaa pitävät Maritta ja Leena ovat pikkuserkuksia ja naapureita. Vaikuttaa siltä, että he ovat kasvaneet kivojen ihmisten suvussa, jossa kasveja viljellään leivän vuoksi, mutta ei leipiintyneesti.

                 Salaattien kohdalla kysäisen, mitä kummaa punertavaa puskee maasta.

                 ”Se on niitä mun hömpötyksiäni, tällä kertaa punaista kiinankaalia. Aina pitää kokeilla jotain uutta”, Maritta sanoo.

                 Marittan velikin on innokas viljelijä. Hän asuu Englannissa ja lähettelee sieltä mielenkiintoisia siemeniä.

                 Marittan 200 kanalla kukkoineen on mukavasti tilaa liikkua ulkona.

                 Ja vielä yksi tärkeä asia:
                 Kun menet ostamaan Marittalta, soita ensin. Saat tietää, mitä on tarjolla ja emännät osaavat varautua tuloosi ja pakata tuotteesi valmiiksi. Äläkä unohda Marittan munia. Ne ovat aina tuoreita.

                  


                  Kukkapaikka – puutarha- ja kukkabisnestä laulun voimalla

                  Mielestäni Kukkapaikka ansaitsisi olla Ihan Erityinen.
                  
                  Osoite: Teollisuustie 2, Ruovesi
                  Isäntä: Olli-Pekka Tuomi
                  Tuotteet: Kesäkukkia, yrttejä ja vihannesten taimia, monivuotisten kasvien taimia
                  Oheistuotteet: Kotipuutarhurin tarvikkeita, multaa, lannoitteita jne. Leikkokukkia ja sidontaa.
                  Muuta: Puutarha- ja kukkamyymälöiden lisäksi tankkauksen kylmäasema ja kahvila-ravintola
                  Tuotanto: Kesäkukat tuotetaan itse. Monivuotiset kasvit tulevat Viherringin kautta osin suomalaisilta sopimusviljelijöiltä, osin ulkomailta.
                  
                  www.kukkapaikka.fi
                  
                  

                  Ei mene arvaus varmaankaan kovin pahasti pieleen, jos sanon, että kun Ruoveden Kukkapaikan isännällä Olli-Pekka Tuomella on ollut hyvä myyntipäivä, kotona laulu raikaa. Se raikaa nimittäin aina, olipa päivä ollut melkein minkälainen hyvänsä. Mies on taitava laulaja ja harrastaa lajia intohimoisesti. Siitä on todisteena muun muassa erinomainen menestys erilaisissa laulukilpailuissa. Yrityksen nettisivuillakin voi törmätä Laulavaan Puutarhuriin.

                  Kukkapaikassa voi kuulla isännän tenoria lähinnä vain silloin, kun mies moppaa kahvilan lattioita ja olettaa, ettei muita ole paikalla. Levyjä saa aina.

                  Kaikki ne jotka ovat kulkeneet kantatietä 66 Ruoveden ohi enemmän kuin kerran, ovat varmasti huomanneet ostospaikan, jossa on mahdollisuus täyttää takakontti hyvälaatuisilla pihatuotteilla ja käydä samalla nappaamassa jotain vatsan ja tankin täytteeksi.

                  Minusta on ollut kiva viihdyttää itseäni kiertelemällä kevätkesäisin varsinkin Kukkapaikan kasvihuoneissa, jotka ovat täynnä paikalla tuotettuja kesäkukkia ja komeita amppeleita. Sieltä ovat tarttuneet jo monena vuonna mukaani mökkikukat (myös yrttejä ja vihannesten taimia), sillä olen yksi niistä monista, joiden kesäpaikkareitin varrella Kukkapaikka on. Ja hyvä niin!

                  Loppukesän neilikkaloistoa.

                  Kukkapaikassa täytyy hetkittäin muistutella itseään siitä, että on kymmenien kilometrien päässä tamperelaisista puutarhaketjujen myymälöistä. Se on pikkuisen harmi. Mielestäni Kukkapaikka ansaitsisi olla Ihan Erityinen.


                   Haikalan puutarha - puutarhaharrastajan paratiisi

                    

                   ”Meissä on keräilijän vikaa, emme tee massaa.”
                   Osoite: Typyntie 35, Lempäälä
                   Isäntäpari: Elisa ja Klaus Haikala
                   Tuotteet: Monivuotiset kasvit
                   Oheistuotteet: Ei ole
                   Oma tuotanto: Laajasti omaa tuotantoa. Hedelmäpuita suomalaisilta tuottajilta, havuja lähinnä Tanskasta
                   Erityistä: Vanhoja, kestäviä kantoja
                   
                   http://www.haikalanpuutarha.com
                   Huom! Tutustu myös Elisan ylläpitämään blogiin! 

                   ”Saimme vastikään kerättyä kultatyräkin siemenet talteen. Se on tarkkaa työtä. Pitää olla oikeaan aikaan liikkeellä, sillä siemenet lentävät nopeasti pois, jos niitä ei kerätä”, Elisa ja Klaus Haikala kertovat heti sen jälkeen, kun ovat toivottaneet minut tervetulleeksi puutarhaansa.

                   Nimenomaan tätä on Haikalan puutarha. Omistajien syvää ja huolellista paneutumista harrastukseensa, joka lumoaa jokaisen asiakkaan, jolla on vähänkin puutarhurin vikaa.

                   Isäntäväelle puutarhan pitäminen on tosiaankin harrastus. Elisa ja Klaus ostivat tilan 30 vuotta sitten. Molemmat ovat koulutukseltaan taloustieteilijöitä ja alansa opetustehtävissä. Loma ja vapaa-aika ovat heille sitä, että saa olla puutarhalla.

                   Kaikkeen tähän on Haikalan suvulla pitkät perinteet monen sukupolven ajalta. Tämän puutarhankin perusti aikanaan Klausin isä, joka päivätyönään toimi Tampereen yliopiston tilastotieteen professorina.

                   Myös Haikalan rakennuksissa näkyvät pitkät perinteet.

                   Akateemisuus ja mullantuoksuisuus elävät Haikalassa mutkattomassa rinnakkaiselossa. Keskiössä ovat kasvit.

                   ”Emme ole laskeneet lajien määrää, koska meillä on jatkuva viljelykierto. Meissä on keräilijän vikaa, emme tee massaa”, isäntäväki kertoo.

                   Tila on erikoistunut vanhoihin kasvikantoihin. Sellaistakin on tapahtunut, että eläkkeelle jäänyt puutarhuri on halunnut turvata oman kantansa säilymisen ja tuonut sen tänne.

                   Taimistolle voi mennä kuljeskelemaan omassa rauhassa, mutta kyselläkin saa. Jos vaikkapa perennapelloilta löytää jonkin mieleisensä kasvin, voi ottaa lapion käteen ja kaivaa kasvin maasta talon tarjoamaan muovikassiin. Siitä sen saa siirrettyä omalle maalle nopeasti ja hyväkuntoisena.

                   Perennat nostetaan asiakkaalle suoraan pelloista.

                   Joka kesä Haikalat ottavat kesäkuussa nuoria kyläläisiä kesätöihin. Voi heitä onnekkaita, sanon minä!


                    Mäkelän kauppapuutarha – kesäkukat loistavat heinäkuussakin

                    Täällä ei harrastella!
                    
                    Osoite: Heikkiläntie 13, Lempäälä
                    Omistaja: Klaus Mäkelä
                    Tuotteet: Kesäkukkia, yrttien ja vihannesten taimia, joulukukkia
                    Oheistuotteet: Lähinnä multaa ja kastelulannoitetta
                    Oma tuotanto: Kaikki kasvit ovat omaa tuotantoa
                    
                    http://makelanpuutarha.fi

                    Kevään ja alkukesän myyntisesongin jälkeen monet kesäkukkapuutarhat alkavat näyttää rähjäisiltä tai ovat jopa kokonaan sulkeneet ovensa. Puutarhoissa panostetaan vain kiivaimpaan myyntiaikaan.

                    Lempäälässä on kolme kukkapuutarhaa lähekkäin. Jos haluat sesongin jälkeen viedä vaikkapa mökkituomisiksi näyttävän amppelin, kannattanee valita Mäkelän kauppapuutarha. Kävin siellä heinäkuun puolivälissä. Valikoima oli laaja, amppelit komeita ja selvästikin hyvässä hoidossa, vaikka sesonkiaika oli ohi.

                    Mäkelän puutarhan kesäkukista kärsii ottaa lähikuvia heinäkuussakin. Kasvit voivat ovat edelleen hyvässä myyntikunnossa.

                    Innostuin ostamaan myös paprikan taimen. Taimi oli kasvanut suureksi taimikasvatusastiassa, mutta näytti edelleen terveeltä ja hyvinvoivalta. Hedelmät olivat jo kookkaita. Istutin paprikan parvekkeelleni odottelemaan lämpöä ja aurinkoa.

                    Kun kysyn omistajalta, miksi Mäkelässä tuotteet ovat näin hyväkuntoisia, hän näyttää hölmistyneeltä ja kysyy, miksi eivät olisi. Omaisuudestaan täytyy pitää huolta. Vaikka asiakkaita on heinäkuussa paljon vähemmän kuin kiireisimpänä aikana, niitä kuitenkin on. Sen saatoin todeta itsekin. Ja käyhän kauppa muualtakin, kuin puutarhan kassalta.

                    Klaus Mäkelä on kasvanut puutarhuriksi. Hän sai opin alalle tekemällä töitä isänsä tilalla. Sitten kutsui maailma. Mies vaihtoi alaa 25 vuodeksi – ja palasi takaisin. Mäkelän puutarhassa on nyt luovuttu avomaaviljelystä ja keskitytty pelkästään kasvihuonetuotantoon.

                    Mäkelässä ollaan selvästikin menossa eteenpäin. Isännän insinööritaidot ja –asenne näkyvät kaikessa. Täällä ei harrastella! Täällä harjoitetaan puutarha-alan liiketoimintaa, joka perustuu laadukkaaseen valikoimaan ja hyvään palveluun. Kesäkauden jälkeen keskitytään joulukukkien kasvattamiseen.


                     Pinsiön taimisto – Täällä on kaikkea!

                     ”Havupuut ovat kauppiaan lempilapsia. Ja totta vieköön, komeitahan ne ovatkin!”
                     Osoite: Pentinmaantie 25, Hämeenkyrö
                     Kauppias: Sami Pihkoluoma (valittu v. 2010 Pirkanmaan Vuoden Nuoreksi Maaseutuyrittäjäksi ja v. 2012 Hämeenkyrön Vuoden Yrittäjäksi)
                     Tuotteet: Erittäin monipuolisesti kaikkea pihaan: monivuotisia kasveja, kesäkukkia, kiviä, altaita, työkaluja ja tarvikkeita, torjunta-aineita, lannoitteita, ruukkuja, multaa, katteita, patsaita…
                     Lisäksi: Muun muassa näyttelypuutarha, kahvila ja viihdykettä lapsille
                     Ykköstuote: Monipuolinen kokonaispaketti!
                     
                     
                     Pinsiön Taimisto

                     Jos olisin vastikään rakentanut omakotitalon, jonka piha pitäisi laittaa kuntoon, minulla olisi vähän aikaa ja innostusta kierrellä erilaisissa kasvimyymälöissä, kivikaupoissa jne. eikä rahakaan olisi ongelma, suuntaisin Pinsiön Taimistolle Hämeenkyröön. Sieltä saa kaikkea mahdollista yhdellä käynnillä.

                     Ajoittaisin käyntini niin, etten olisi paikalla kevään kauneimpana päivänä. Silloin taimiston myymälässä ovat kaikki muutkin puutarhahankintojen tekijät. Myyjät ehtivät palvella paremmin pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolella.

                     Itse hankkisin ainakin havupuut Pinsiöstä. Ne on kasvatettu lähes täysin taimiston omalla maalla. Ne ovat kauppiaan lempilapsia. Ja totta vieköön, komeitahan ne ovatkin!

                     Pinsiön isäntä Sami Pihkoluoma panostaa monipuoliseen valikoimaan. Tämä patsaskin on ehkä jo löytänyt uuden kodin joltain pirkanmaalaiselta pihalta.

                     Markettien puutarhaosastoihin verrattuna Pinsiön Taimiston valikoimat ovat aivan toista luokkaa ja laatu hyvää muulloinkin kuin kevätkesän sesonkiaikaan, jolloin kauppa käy kiivaimmin.

                     ”Meillä ei myydä huonolaatuista tavaraa alennusmyynnillä. Sellainen heitetään kompostiin”, kauppias Sami Pihkoluoma kertoo.

                     Hän toivoo, että mahdollisimman moni asiakas aloittaa kierroksensa näyttelypuutarhasta, josta saa alkukimmokkeen ostosten tekoon. Siellä kaikki ei ole täydellistä, mutta eipä se sitä ole missään muuallakaan, missä eletään ”Suuren Herran” armoilla taivasalla.

                     Kesäkukat tulevat taimistolle lähitarhoilta. Perennat ja hedelmäpuut tulevat nekin suomalaisilta sopimusviljelijöiltä. Taimiston omaa tuotantoa ovat suurin osa pensaista, puolet lehtipuista ja melkein kaikki havupuut.

                     Sami Pihkoluoma on syystäkin ylpeä yrityksestään. Sen koko ja näkyvyys Pirkanmaan puutarha-alan yritysten joukossa on kieltämättä vaikuttava.


                      TOIJALAN TAIMITARHALTA saat laatua, valikoimaa ja iloista mieltä

                      ”Tästä minä tykkään! Tulee sellainen olo, että tekisi itsekin mieli vaihtaa kumpparit jalkaan ja mennä mukaan pusikkoon kykkimään.”
                      Osoite: Ritvalanraitti 87, Valkeakoski
                      Omistus: Magnus Säteri ja Mervi Lankila-Säteri, yritys siirtynyt isältä pojalle n. 10 v. sitten
                      Päätuotteet: Monivuotiset kasvit: koristepensaat, aitataimet, koristepuut, havupuut, hedelmäpuut, marjapensaat, köynnökset ja perennat. Taimistolla kasvatetaan noin 500 erilaista lajia tai lajiketta. Ulkomailta (Hollannista) tuodaan vain pieniä havuja ja köynnöksiä.
                      Ykköstuote: Aitataimet, vanhanajan perennat
                      Oheistuotteet: Säkkimullan ja lannoitteiden lisäksi hyvin vähän muuta. Jos tarvitset vaikkapa kesäkukkia, kiviä tai vihersuunnittelua, omistajat ohjaavat verkostonsa kautta eteenpäin.
                      
                      http://www.toijalantaimitarha.fi

                      Toijalassa myytävistä taimista suurin osa tulee omilta pelloilta.

                      ”Kun meillä halutaan löytää myyjä, kannattaa etsiä silmiinsä se, jolla on likaisimmat vaatteet”, Mervi Lankila-Säteri kertoo naureskellen. Totta, Toijalan Taimitarhan omistajalla on nytkin jalassa kurahousut, joihin on märkää maata myllätessä tarttunut vaikuttava kerros erilaisia harmaan ja ruskean sävyjä. Vaikutelmaa täydentää omistajan vilpitön hymy ja mukavan luonteva tapa ottaa vieras vastaan. Kun aviomies Magnus saapuu paikalle, tunnelma jatkuu ihan yhtä leppoisana.

                      Tästä minä tykkään! Tulee sellainen olo, että tekisi itsekin mieli vaihtaa kumpparit jalkaan ja mennä mukaan pusikkoon kykkimään. Heinäkuussa voi hyvin istuttaa astiataimia. Silti vuoden kiireisin myyntisesonki on tässä vaiheessa ohi.  Hommaa riittää silti. Kun juttelemme, isäntäväki leikkaa samalla pistokkaita, joista saadaan aikanaan uusia taimia myyntiin.

                      Jos haluaa saada hyvää ja ystävällistä palvelua ja valita laajasta ja laadukkaasta valikoimasta monivuotisia kotimaisia kasveja kannattaa auton navigaattoriin kirjottaa Toijalan Taimitarhan osoite ja suunnata tänne.

                      Tämä on ehdottomasti yksi suosikkipuutarhoistani Pirkanmaalla. Ihana! Mukava yhdistelmä kokemuksen ja koulutuksen (molemmat omistajat Lepaalta valmistuneita hortonomeja) tuomaa ammattiosaamista ja sympaattista lapio kouraan ja menoksi -meininkiä.


                       Mistä saa Pirkanmaalla hyviä perennoja, puita tai pensaita? Entäs näyttäviä kesäkukkia? Mitä kaikkea missäkin on tarjolla? Entäs jos haluaa mennä vain fiilistelemään, mihin silloin kannattaa suunnata?

                       Olen pienestä tytöstä saakka ollut kiinnostunut puutarhoista ja kasveista. Yhdessä vaiheessa elämääni innostus paisui niin suureksi, että hankin itselleni puutarhurin paperit. Sen jälkeen minulla oli muutaman vuoden puutarha-alan yrityskin. Tein kaikkea, mihin yksi ihminen pystyy: suunnittelin, hoidin, neuvoin, nypin, kylvin, istutin, kaivoin ja katkoin.

                       Ja tykkäsin! Noilta vuosilta on paljon lämpimiä muistoja. Asiakkaat olivat pääsääntöisesti mahtavan mukavia ihmisiä. Kun suunnittelen pihoja, haluan antaa asiakkailleni ohjeet siitä, miten istutushommat hoidetaan viisaimmin ja mistä saa parhaat taimet. Siksi on tullut aika paljon kierreltyä eri puolilla Pirkanmaata hyvien taimien perässä.

                       Markettien ja puutarhaketjujen liikkeistä saattaa hyvällä tuurilla saada ihan kelvollisia taimia, mutta varminta on ostaa sieltä, missä kasvit on tuotettukin. Kun ostaa tuottajalta, saa kaupantekijäisiksi varmasti oikeaa tietoa ja hyviä neuvoja. Samalla voi tukea alan yrittäjiä, jotka paiskivat kovasti töitä elantonsa eteen. Erityisesti taimistoilla työ on tosi raskasta, taitaa olla yksi nykyajan fyysisesti raskaimmista ammateista.

                       Olen käynyt monessa puutarhassa viimeksi vuosia sitten ja moni on vielä kokonaan näkemättä. Siksi päätin päivittää tilanteen, hypätä autoon ja suunnata mahdollisimman monen kasvikeitaan portista sisään. Tervetuloa mukaan!


                        Vastaa

                        Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *