Vankien viljelemää hyvää

Osoite: Kotiniementie 67, Vilppula
Omistus: Kuuluu Vilppulan avovankilaan
Avoinna: Vuoden ympäri
Tuotanto: Myydään 90-prosenttisesti puutarhalla tuotettuja kasveja
Päätuotteet: Vuodenaikojen mukaan tarjonta vaihtelee: sesonkikukkia (kesä, pääsiäinen ja joulu), kukka-asetelmia, hautalaitteita, avomaavihanneksia, kasvihuonetomaatteja, yrttiruukkuja…
Oheistuotteet:  Myydään muun muassa vankilan asukkaiden kutomia mattoja.

www.vankilanpuutarha.fi

Viime kesänä ajoin Vilppulan vankilan ohi ja päätin käväistä sen puutarhassa ostoksilla. Olin kuullut, että puutarhan kirsikkatomaatit ovat tosi hyvä.

Kun olin kulkenut kauniiden rakennusten ympäröimän vankila-alueen läpi ja päässyt puutarhamyymälän tiskille, näin edessäni pitkän rivin huolella pussitettuja tomaatteja. Jouduin kuitenkin lähtemään tyhjin käsin, koska kaikki pussit olivat varattuja. Sain kuulla, että ostokset täytyy tilata puhelimitse etukäteen. Kaikki menee mikä tulee. Päivän sadosta ei riitä satunnaisille ohikulkijoille.

Ajattelin, että tänne täytyy tulla toisenkin kerran – tomaattiaikaan tai joskus muulloin. Puutarha on avoinna ympäri vuoden.

Puutarhan töitä johtaa hortonomi Mika Junikka. Vangit saavat häneltä ja toiselta ohjaajalta hyvää ohjausta alalle.

Uudella käynnillä lokakuun lopussa puutarhalla valmistauduttiin jo joulusesonkiin. Suuressa kasvihuoneessa joulutähdet olivat jo isoja, mutta lehtien värittyminen oli vasta alkamassa. Ritarinkukkien sipulit odottelivat laatikoissa istutusta kasvatusastioihin. Myös syksyn satoa oli mukavasti tarjolla. Sain mukaani hyviä kelta- ja punasipuleita. Myös värikkäät kurpitsat komeilivat kutsuvina myyntipöydällä.

Tomaattihuoneessa suurin osa kasvustosta oli jo antanut satonsa. En jäänyt silti ilman näitäkään herkkuja, sillä yksi rivi tuotti vielä viimeisiään ennen talven tuotantotaukoa. Ihmeen hyviä ja terveitä olivat vankilan puutarhan tomaatit vielä myöhään syksylläkin!

Kaikkein eniten vaikutuin vankilan puutarhan ”päätuotteesta” eli vankien kuntouttamisesta puutarhan työntekijöinä. Yksi vanki muisteli minulle ihastuksissaan viimevuotista joulukukkien loistetta.

Se pitää nähdä!

 

Vilppulan vankilan rakennukset ovat nekin näkemisen arvoisia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *